Beslissingen nemen. 5 tips voor sneller beslissen

We nemen de hele dag door beslissingen. Welk overhemd trek ik vandaag aan, welke email ga ik nu lezen, waar archiveer ik dit tijdschriftartikel, welke taak ga ik nu eerst doen? Iedere beslissing die je neemt, kost je mentale energie. Als je dit ongestructureerd doet, kost je dat veel tijd en raak je uit flow. Uit onderzoek blijkt dat lang nadenken over kleine beslissingen niet loont. De kunst is de tijd die je besteedt aan beslissingen terug te brengen. Wil je weten hoe? Lees dan verder.

5 tips voor sneller beslissingen nemen

1. Zorg dat je thuis of op kantoor voor al je spullen één keer beslist waar iets thuis hoort, en houd je daar ook aan. Je hoeft dan niet iedere keer te beslissen waar je iets laat.
Voorbeelden:
– De indeling van je bureau, en je bureauladen
– Je archief
– Je tas
– Waar je thuis je sleutels legt
– Indeling van je kledingkast

2. Maak informatie categorieën, en omschrijf heel duidelijk wat in welke categorie valt. Voor fysieke zaken is dat niet belangrijk, want je ziet vanzelf wat het is. Voor digitale informatie is dit des te belangrijker, omdat je daar snel het overzicht verliest.
Voorbeelden: 
– In je email staan alleen die berichten die je nog moet lezen 
– Op je takenlijst staat alleen fysieke acties, en geen doelen. Je doelen zet je in een andere categorie
– In je agenda komen alleen die zaken te staan die je echt moet doen. Als je ze niet doet, heb je een probleem.
 – Op je “Later/Misschien” lijst komen die dingen te staan die je misschien nog eens wil doen, maar waar je nu nog geen beslissing over genomen hebt

3. Neem veel kleine beslissingen achter elkaar. Iedere keer als je een email leest, neem je een kleine beslissing. Namelijk om er wat mee te doen, of er niets mee te doen. Als je dat gedurende de dag tussendoor doet, kost je dat veel tijd en energie. Handiger is om een paar momenten per dag te reserveren om in één keer door je inbox te gaan en al die beslissingen snel achter elkaar te nemen.  
Voorbeelden:
– Email
– Post
– Voicemails
– Verzamelde invallen en ideeën

5. Maak gebruik van checklists. Door ergens een checklist voor voor te maken groepeer je een aantal beslissingen. Als je regelmatig een website moet updaten, of een rapport moet maken en je moet iedere keer nadenken ‘hoe ging dat ook al weer’ verlies je energie en tijd. Handiger is om daar een checklist van te maken.
Voorbeelden:
– Conferenties
– Periodieke rapportages
– Uitstapjes met de afdeling
– Vakantie

5. Maak gebruik van routines. Routines of rituelen zijn de ideale manier om gedrag te ‘automatiseren’. Hoe vaak denk jij erover na om je tanden te poetsen? Waarschijnlijk heel zelden, want  het is een automatisme geworden. 
Voorbeelden:
– Je spullen s’morgens inpakken
– Je computer opstarten en taken bekijken
– Op een vaste manier je inboxen verwerken
– Standaard een aantal handelingen uitvoeren voordat je klanten gaat bellen
– Maak van boodschappen doen een vast ritueel

Download gratis deze whitepaper