Het lijkt erop we met z’n allen alles steeds sneller willen gaan. Reizen gaat sneller, lezen gaat sneller, eten gaat sneller (fastfood). En het schijnt dat in de loop van de tijd mensen zelfs sneller zijn gaan praten. De Slow beweging gaat daar tegenin. Slow gaat om echt van dingen genieten op een langzame manier. Slow sex, Slow food, Slow travel. Moeten we dan allemaal slow worden, of is snelheid toch nodig?
Snelheid is nodig om flow in je werk te krijgen
Toch heb ik gemerkt dat om in flow in je werk te krijgen snelheid nodig is. Zoals bijvoorbeeld mijn email box snel leegmaken. Op het moment dat ik blijf steken bij een mail en die uitgebreid ga lezen, dan verlies ik snelheid en dan lukt het me vaak niet om snel door de mail te gaan. Of als je heel langzaam vinger voor vinger typt. Dan is schrijven op computer niet echt een plezier, maar meer een opgave. Maar gaat dat dan niet in tegen slow? Ben ik dan niet aan het versnellen. Zou ik niet lekkerder langzaam schrijven met een mooie vulpen?
In Flow werken als het gaat om ‘productief’ zijn heeft naar mijn idee te maken met wegnemen van zoveel mogelijk fricties. Niet snel kunnen typen is zo’n frictie, maar ook geen duidelijke workflow hebben is zo’n frictie. Want dat betekent dat je elke keer moet gaan nadenken over wat je nog moet doen. Als je steeds blijft hangen in nadenken, dan neemt je tempo af en raak je niet in flow.
Af en toe vertragen vergroot je productiviteit
Toch is het voor productiviteit ook belangrijk soms in een bepaalde ‘Slow’ te komen. Vaak ‘schieten’ we in een fractie van een seconde in een actie. Je leest een email, en begint deze direct te beantwoorden. Dat gaat dan in een fractie van een seconde. En voor je het weet ben je half uur aan de email aan het schrijven, en kom je erachter dat je de persoon beter had kunnen bellen.
Dan had je eigenlijk even moeten vertragen. Bijvoorbeeld door jezelf af te vragen: wat wil ik met deze email bereiken, en wat moet ik daarvoor doen? Kost je een paar seconden om je dat af te vragen, en dat is vaak genoeg om de angel eruit te halen.
Hoe vind je het juiste tempo?
Dus waar het om gaat is het juiste tempo kiezen op het juiste moment. Als ik geïnspireerd aan een artikel aan het schrijven ben, is het juist niet goed om op te houden. Ik zit dan lekker in de flow en daar moet ik in blijven. Maar op het moment dat ik overspoeld wordt door allerlei ‘stuff’, dan is het juist wèl goed om even slow te worden.
Het is eigenlijk net als autorijden. Je kan niet de hele tijd 130 rijden. Je moet soms wel even stilstaan, bijtanken, uitrusten voordat je de snelweg opgaat. Maar als je lekker aan het rijden bent, dan ga je niet ophouden. Echter als je de hele tijd alleen maar aan het speeden bent, dan raak je zo uitgeput dat je ongelukken gaat maken.
Hoe dan het juiste tempo vindt? Door afwisselend te versnellen en te vertragen. Zorg dat je in staat bent heel snel te gaan, maar bouw ook genoeg vertragingsmomenten in.
Tips om te versnellen
· Leer snel typen
· Gebruik sneltoetsen op de computer
· Cluster gelijksoortige activiteiten – zoals rekeningen betalen of mails beantwoorden.
· Zorg voor een goed archiefsysteem waarin je snel dingen op kunt zoeken
· Zorg voor genoeg geheugen op je computer. (ik vind zelf 4 GB wel prettig werken)
· Snel internet (minimaal 30MB downloadsnelheid)
· Een goed toetsenbord (gebruik zelf een Microsoft ergonomisch toetsenbord dat gevormd is naar de stand van mijn hand)
· Pennen die lekker schrijven.
· Een overzichtelijk en opgeruimd bureau, zodat je niets steeds aan het zoeken bent.
Tips om te vertragen
· Reageer niet direct op iedere email, maar verzamel het eerst in een inbox, (je doet er dan nog niets mee)
· Stel jezelf tijdens het verwerken van je email box de vraag of je überhaupt wat met de mail die je voor je hebt wil doen. Door die vraag niet te stellen, kan je namelijk te snel in de actie schieten.
· Bekijk voor op een nieuw verzoek ingaat eerst op je takenlijst of er geen andere dingen zijn die je eigenlijk eerst moet doen.
· Plan tijd in voor een wekelijks onderhoud met jezelf. Dit is de ultieme slow tijd. Je staat stil bij wat je eigenlijk allemaal aan het doen bent. Maak ik nog vooruitgang? Past het nog wel binnen in mijn doelen? Dit is trouwens ook een van de belangrijkste ‘best practices’ in Getting Things Done
Tot slot
Wat ik gemerkt heb is dat vertraging en versnelling samen gaan. Door af en toe te vertragen kan je sneller gaan, en door sneller te gaan hou je tijd over om af en toe te vertragen.
Als je nog meer suggesties hebt, of eigen ervaringen wilt delen over versnellen en vertragen, laat dan hieronder een comment achter.