Hoe houd je goede voornemens vol?

Heb je dit jaar ook goede voornemens gemaakt? Dan heb ik slecht nieuws voor je. Want de kans is dat ze al gesneuveld zijn of gaan sneuvelen. Om precies te zijn vandaag, de 2de vrijdag van januari. En zoals voor alles is daar inmiddels ook een wereldwijde dag voor. Die heet Quitters day. Waarom houd je goede voornemens zo moeilijk vol, en wat maakt dat januari zo’n lastige maand is?

De oorsprong van goede voornemens

Het maken van voornemens in het nieuwe jaar is al heel oud, en begon zo ergens in de Romeinse tijd, bij de introductie van de Juliaanse kalender, als een ode aan de goden. Het moment is dus niet zozeer gelinkt aan het seizoen, als wel aan een kalender.

Goede voornemens versus winterslaap

Januari is een periode van tegenstrijdigheid. Na de vakantie vinden er allerlei opstart activiteiten plaats, maar in de natuur is alles juist koud, kaal en stil. Beren in een koud klimaat gaan vanaf midden december in winterslaap en komen daar pas in het voorjaar weer uit. Maar van ons mensen wordt in januari weer van alles verwacht. Verschillen we echt zoveel van de natuur?

”Dit jaar gaat het me wel lukken!”

Begin januari lijkt de wereld maakbaar. “Dit jaar gaat het me wel lukken om af te vallen, gezond leven, vul maar in”. Vaak nergens op gebaseerd. Dat idee wordt jouw ingegeven door jouw harde werker die na de vakantie weer wakker is geworden. Die stem bedenkt van alles wat zogenaamd belangrijk is. Iedereen kent deze stemmen wel, en als je het jezelf niet oplegt doet iemand in jouw omgeving het wel. De kans is dan groot dat je tegen het einde van januari het gevoel hebt dat je van alles gedaan hebt maar dat er niets uit je handen gekomen is. De grootste uitdaging is dus niet aan die stemmen toe te geven. Het kan zijn dat je toe bent aan wat meer innerlijke harmonie.

Hoe te verhouden tot de drang tot goede voornemens?

Ik zeg niet dat je in januari niets zou moeten plannen, of geen voornemens zou moeten hebben. Het is prima om lijstjes te maken, er over na te denken. Maar leg je niet op om als een gek uit de startblokken te gaan. Want daarmee zou je wel eens heel hard kunnen gaan werken aan de verkeerde doelen, en eind januari al helemaal uitgeput zijn. En vertrouw erop dat jouw doelen in komende periode helderder worden. Tegen het einde van januari, begin februari worden de eerste contouren duidelijk van wat jij dit jaar, echt tot stand wil brengen.

Werk met een jaarthema

Vroeger maakte ik elk jaar een gedetailleerd plan, wat ik vervolgens vergat. Tegenwoordig werk ik met een jaarthema, bijna een vuistregel. Iets dat gemakkelijk is om te onthouden. Dit jaar is het bijvoorbeeld, “werken vanuit rust en vrede”. Een goed jaarthema moet zo geformuleerd zijn er ruimte in zit. Dan wordt het jaarlijks evalueren geen oefening in schuldbekentenis (zoals meestal met doelen), maar oefening voor dankbaarheid hoeveel er zich het afgelopen jaar rondom jouw thema gevoegd heeft.

 

Download gratis deze whitepaper