Loskomen van je werk? 4 concrete tips

Ik geef het toe! Ik ben vele jaren een workaholic geweest. Werk stond voor mij gewoon nummer één. Ik kon me niets belangrijkers voorstellen dan werken.

Mensen die hobbies belangrijker vonden, dat vond ik maar vreemd. Om maar niet te spreken van eeuwige studenten en werkelozen.
Resultaten waren voor mij het enige dat telde.
Na een avond lang overgewerkt te hebben in lag ik in bed. Mijn schouders en nek waren gespannen. Al die dingen die ik nog af moest maken. Ik draaide me nog een keer om, en ik merkte dat mijn ogen gewoon niet dicht wilden vallen. Ik voelde mijn hart kloppen, mijn gedachten racen. Ik moet slapen, anders ben ik morgen niet uitgerust genoeg.
Jarenlang was het voor mij heel moeilijk om te ontspannen met als gevolg slapeloosheid. En ik voelde me schuldig als ik niet werkte.
Ik ben er achter gekomen dat ik niet de enige was met dit probleem. Als trainer en coach kom ik dit regelmatig tegen.

Je zou het probleem van de workaholic als volgt uiteen kunnen rafelen:

1. Gemotiveerd zijn door resultaten
2. Een workaholic zijn
3. Leren om te ontspannen en ontstressen.
4. Leren jezelf er goed bij te voelen.

Laat ik beginnen met zeggen dat er niets mis is met werken – het kan leuk, spannend, vervullend, de moeite waard zijn. Ik hou op dit moment heel veel van mijn werk, meer dan ik de eerste jaren van mijn werkzame leven gedaan heb. Mijn werk is de reden waarom ik elke ochtend uit mijn bed kom.
Echter, er is meer in het leven dan alleen werk. Jezelf kunnen ontspannen is belangrijk, en stress kan een groot probleem worden. Als werk problemen begint te veroorzaken – in je relaties, in je gezondheid, en uiteindelijk in je levensgeluk – dan is het tijd om even een stap terug te doen en kijken of er geen andere, betere manier is.
Iedereen moet uiteraard voor zichzelf uitvinden hoe hij of zij het anders aan zou moeten pakken. Ik kan niet één oplossing bieden die iedereen past, maar hier zijn enkele gedachten over de vier delen van het hierboven beschreven probleem.

1. Stop met alleen gemotiveerd zijn door resultaten

Er is niets mis met de resultaten of met het trots zijn op resultaten – het is prima om je goed te voelen over wat je bereikt hebt. Maar het moet niet het enige dat je motiveert.
Wat is een betere motivatie? Het doen van dingen waar je van houdt, het creëren van iets groots, het zijn met mensen die je liefhebt, iets doet waar je van bezield raakt.
Als je werk iets is waar je van houdt, iets wat je boeit, dat is geweldig. Je bent beter af dan de meeste mensen. Maar er moet toch meer zijn – wat geeft je vreugde? Heb je hobbies waar je van houdt? Ben je graag in de natuur? Heb je familieleden of vrienden waar je op gesteld bent?
Probeer die 4-5 dingen te achterhalen die echt je gelukkig maken en prikkelen – ten minste een van hen zou een persoon of personen moeten zijn, en het andere anderen zou niet-werk-gerelateerd moeten zijn. Je hebt balans nodig in je leven
Wordt enthousiast over deze ‘dingen’, en wordt gemotiveerd door dat je ervan houdt. Als je bijvoorbeeld een partner en kinderen hebt, , laat jezelf dan motiveren met de gedachte om tijd met hen door te brengen.

2. Stop met een workaholic te zijn

Wat is een workaholic? Iemand die werken overdrijft – lange uren, kan niet stoppen met werken, zelfs ‘s nachts, geobsedeerd met het werk, ten nadele van andere delen van zijn leven.
Als dit leest kan het zijn dat je hulp nodig hebt – meer dan de hulp die ik je in een blogpost kan geven. Je moet misschien hulp zoeken bij je vrienden, familie, een (online of offline) groep, of een therapeut. Je moet je daarvoor niet schamen, soms is dat wat je nodig hebt om een verslaving aan te pakken.
Maar als je nog niet zo ver heen bent, zou je in staat moeten zijn om de volgende stappen te zetten om te stoppen met te veel en te lang werken.
Stop met werken na een bepaalde tijd – zeg 5 of 6:00. Trek hier een harde grens. Vertel je collega’s je niet te bellen na deze tijd, neem je werk ook niet mee naar huis. Zodra het zo laat is, ben je klaar voor de dag. De rest kan wachten tot morgen.
Ga niet je e-mail checken of doe geen andere werk-gerelateerde communicatie na dit tijdtip. Leg je smartphone in een kast, of nog beter, zet hem uit. Zet je computer uit, en doe iets anders (ik laat mijn iMac s’avonds automatisch op een bepaalde tijd uitschakelen) en ga iets anders doen.
Plan andere dingen in je leven. Ga joggen met een vriend na het werk. Maak een date met je partner. Neem je kind naar de voetbaltraining. Maak tijd vrij voor een geliefde hobby. Deze dingen zorgen dat je een alternatief hebt.
Dit zijn de eerste stappen. De andere stappen staan hieronder, maar voor nu, focus jezelf op deze dingen en wees streng voor jezelf. Geen uitzonderingen!

3. Leer om te ontspannen en ontstressen.

Dit zou de makkelijkste stap moeten zijn (ontspannen is leuk toch?) maar voor veel mensen is dat het niet. Er zijn vele manieren om te ontspannen en te ontstressen, maar we zullen gewoon ingaan op een paar punten.
Doe het in kleine stappen. Als je het moeilijk vindt om te ontspannen, moet je niet gelijk een hele avond of dag of week proberen te ontspannen (later, zou je dit kunnen proberen).
Om te beginnen, probeer het gewoon in stappen van 10 tot 15 minuten. Je went er dan langzaam aan waardoor je het daarna langer kunt doen.
Plan iedere dag een lichamelijke activiteit. Dit kan wandelen of hardlopen of fietsen of zwemmen of voetballen of wat dan ook. Zolang je maar iest doet, bij voorkeur buiten als het weer het toelaat. Nogmaals, gewoon beginnen met 10 of 15 minuten per dag. Je zal misschien eerst wat moeten experimenteren om een activiteit te vinden waarvan je geniet voel je vrij om verschillende dingen uit te proberen.
Plan tijd met jezelf in. Dit kan zijn 10 minuten lezen, rustig wandelen, ontspannen in een warm bad, of mediteren. Je moet het in stilte doen, alleen, zonder afleiding. Een rustige omgeving is het beste, zonder rommel of mensen die op je deur kloppen. Vraag je collega’s (als het op het werk) of familieleden (als thuis) om je te helpen deze tijd te respecteren eenzaamheid te behagen. En ga dan langzaam deze tijd uitrekken van 10 minuten tot 15, 20, 30 en zo verder tot 45-60 minuten per dag.

4. Leer jezelf goed te voelen bij niet werken

Deze stap is moeilijk te begrijpen voor wie houdt van ontspannen en niets doen, maar als je een workaholic mentaliteit hebt is dit gewoon heel moeilijk . Dit vergt een verandering in mentaliteit.
We moeten stoppen met denken dat hard werken het enige is dat telt. Tuurlijk, hard werken is goed, maar luiheid, en ontspanning zijn net zo belangrijk. We moeten onszelf toestemming om dit te doen, en er een goed gevoel bij te hebben.
Ontspanning en luiheid zijn noodzakelijk voor een goede gezondheid en geluk. Ons lichaam en geest hebbben het nodig om bij te komen van inspanning. Als we geen downtime hebben zal het uiteindelijk misgaan. We riskeren burn out, ruïneren onze relaties, en krijgen een slechte gezondheid. Dus zie niet werken als een noodzaak, iets wat heel erg goed is.
Doe dingen die aangenaam zijn. Vergeet alles wat je moet doen en ben echt in het moment als je iets doet. Focus op hoe leuk de activiteit is, en goed je je erbij voelt. Adem in en uit!
Geef jezelf de tijd. Het kost tijd om te leren om te genieten van niet werken. Je bent aan het afkicken en dat gaat langzaam, geleidelijk.
Maar je moet het doen. Neem kleine stappen, blokkeer negatieve gedachten en gedachten over je werk. Laat die gedachten gaan, en richt je op wat je nu doet.
Loskomen van je werk is niet makkelijk, en deze transformatie zal niet in één zucht gebeuren, maar het kan gebeuren. En het zal geweldig zijn.

Download gratis deze whitepaper