Omgaan met tijdsdruk. 5 tips om te werken zonder tijdsdruk

Omgaan met tijdsdrukDe vakanties zijn alweer voorbij. Heerlijk die dagen dat je het gevoel had niets te moeten doen. Nu weer aan het werk. Voor velen een groot contrast. Maar dat hoeft niet zo te zijn. Ook als je werkt kan je het vakantiegevoel houden.

Tijdsdruk

Je voelt je vaak beter op vakantie omdat je geen tijdsdruk hebt. Je hoeft niets, geen deadlines, niet steeds kijken op de klok. Maar ook je werk kan je zo doen dat je geen of minimale tijdsdruk ervaart. Wil je weten hoe je dat concreet doet?

5 tips voor beter omgaan met tijdsdruk

 

1. Plan alles zeer ruim in. 

Zo weet je dat je altijd genoeg buffer hebt in het geval dat het niet gaat zoals je denkt. En dat laatste is bijna altijd het geval. Alleen dat vergeten we dat als we beloven iets af te hebben.


2. Heronderhandel als je dreigt een deadline of afspraak niet te halen. 

Zaak is om dit op tijd te signaleren en dan onmiddellijk de ander te informeren. De reden dat we dat vaak niet doen is dat we denken dat we ons kost wat kost aan onze afspraken moeten houden.
Omstandigheden veranderen, en het is de kunst om hier flexibel mee om te gaan. Door daarover te communiceren geef je de ander ook meer duidelijkheid.


3. Pauzeer als je concentratie afneemt. 

Vaak kunnen we niet stoppen, en zetten we onszelf onder druk om iets af te maken waar we aan begonnen zijn. Maar kunt maar een beperkte tijd echt gefocused werken. Die tijd varieert van 15 tot 25 minuten. Daarna neemt je concentratie af.
Om iets los te laten helpt het om een aantekening te maken waar je gebleven bent, zodat wanneer je het oppakt je weer snel in de flow zit. Het helpt hierbij ook om je taken op te splitsen in kleine stapjes die je in een half uur kunt doen.


4. Stop om aan ‘urgente’ dingen te werken. 

Zo zet je jezelf onnodig onder druk, en hierdoor kom je echt in de tijdsproblemen. Want als je dit consequent doet, kom je niet aan je eigen taken toe, maar je reageert alleen maar op dat wat er op je af komt.
In een kantoor omgeving zijn weinig zaken echt urgent (behalve als het gebouw in brand staat). Dingen worden vaak ‘urgent’ gemaakt door anderen omdat ze er niet op tijd aan begonnen zijn.


5. Denk in actiestappen en niet in tijd.

Wij kunnen als mensen heel slecht inschatten hoelang iets duurt. Als ik mijn vrouw vraag hoeveel tijd ze nog nodig heeft voordat we de deur uit kunnen gaan, en ze zegt 5 minuten, dan weet ik nog niets. Pas als ik vraag: Wat moet je allemaal nog doen voordat we weg kunnen? wordt me duidelijk hoelang ze ongeveer nodig heeft, en kan ik eventueel ook nog met iets helpen.


Tijdsdruk? Tijd onder controle?

De meesten van ons hebben het idee dat we tijd zouden kunnen managen. En dat is niet het geval. Tijd is een gegeven, net als het weer. Maar het idee dat we het toch onder controle zouden moeten hebben, geeft een gevoel van tijdsdruk. Wat we wel kunnen managen zijn onze gedachten en onze acties. Dus vergeet de tijd, en krijg meer gedaan!

Gewoon doen?

Dat klinkt zo gemakkelijk. Maar hoe dan? Er is een reden waarom je geen actie onderneemt. En vaak is die reden voor jezelf niet duidelijk. Heeft het met jezelf te maken, met de organisatie, heb je een duidelijk purpose?

Wel geïnspireerd, maar je weet niet wat de volgende stap is?

De eerste stap is een Clarity Call. In een kosteloos telefonisch gesprek van 30-45 minuten stellen we samen vast welke stappen jij wilt zetten en of ik je daarbij kan helpen.

Download gratis deze whitepaper