Na een lange vakantie heb ik altijd opstartproblemen. Misschien herken je dat? Een lange zomer waar weinig echt moet, maakt in september plaats voor een drukke agenda en een volle mailbox. Het opstarten na de vakantie voelt haast tegenstrijdig, alsof je tegen de stroom in aan het zwemmen bent. Ik ervaar die tegenstrijdigheid elke september en elke januari. De vraag die mij inmiddels elk halfjaar bezighoudt is: “Hoe kan ik de rust van de vakantie vasthouden”? Misschien ga jij fluitend van vakantie naar werk, maar als je dat net zoals ik moeilijk vindt, zijn hier een aantal tips die je kunnen helpen om opstartproblemen na de vakantie te voorkomen en er zelfs kansen van te maken.
Opstartproblemen na de vakantie omzetten in kansen.
1. Zorg dat je opgeruimd begint
Relaxed opstarten, begint met relaxed afsluiten. Als jij je huis in chaos achterlaat, je inbox vol, je projecten half overgedragen dan is de kans groot dat je niet echt relaxed op vakantie gaat. Je vakantie voelt dan alleen maar als een soort van uitstellen, en de stress zal op eerste werkdag als een boemerang weer terug komen. Daarom ruim je het beste op voordat je op vakantie gaat.
Mocht dat nou niet lukken voor de vakantie, zorg dan dat je dat opruimen de eerste dagen na je vakantie doet. Met een volle inbox is het heel lastig opstarten.
Ok, je hebt opgeruimd, maar hoe start je dan op?
2. Start langzaam op na de vakantie
Veel mensen plannen de eerste week na hun vakantie helemaal vol. Wel begrijpelijk, want alles schuift op, en die week is vaak de eerste optie om ergens op terug te komen. Ik adviseer om de eerste week of weken relatief vrij te houden. Het zorgt er namelijk voor dat je niet direct van 0 naar de 5de versnelling hoeft te gaan, maar gewoon in de eerste of de tweede kan beginnen. Je kan je daardoor de eerste dagen nog op het fysiek en digitaal opruimen en schoonmaken van jouw huis en werkplek richten, mocht je dat voor je vakantie nog gedaan hebben.
Maar als je opgeruimd hebt, en dan langzaam opstart, waar begin je dan mee?
3. Kijk terug wat er het afgelopen half jaar bereikt is
Na de vakantie ben je geneigd vooruit te kijken. Dat is ook belangrijk, maar wat vaak vergeten wordt is om terug te kijken naar het afgelopen half jaar. Wat is er bereikt, wat is er niet bereikt? Wat kan ik vieren? Waar heb ik nog iets recht te zetten? Wat is de oogst van het eerste half jaar?
En wat doe je dan met deze inzichten?
4. Bepaal waar je focus ligt
Nou, als je tijd hebt genomen om terug te kijken, krijg je een beter idee van waar je op dat moment staat. Pas dan is het tijd om vooruit te gaan kijken. Afhankelijk van het jaargetijde is het belangrijk te bepalen wat dan je focus wordt. In januari ligt de focus meer op het laten opkomen van nieuwe ideeën en initiatieven. In augustus/september ligt het in het vormgeven en afmaken van wat het eerste halfjaar opgestart is.
Ok, als je een idee van je focus hebt, hoe maak je het dan concreet?
5. Breng een lichte structuur aan voor de het komende halfjaar
Concreet maken betekent dat je het in een structuur giet. Dit is het gebied van de todo lijsten, agenda’s en de scrumborden. Maar vaak verwordt het in een te zware structuur: ellenlange todo lijsten, eindeloze backlogs en volle agenda’s. Ook al heb je dan alles zogenaamd onder controle, tegelijkertijd voelt het stressvol.
Dus wat is dan de minimale structuur zonder dat het beknellend voelt? Vroeger stelde ik maanddoelen. Maar tegen de tijd dat ik op gang was, was de maand alweer voorbij. Inmiddels heb ik en een aantal van mijn klanten goede ervaringen met kwartaaldoelen en een jaarthema. Dat geeft namelijk ook structuur, terwijl het niet te zwaar is. Een jaarthema geeft richting, en kwartaaldoelen geven ruimte. Voor het stellen van deze doelen zijn de eerste weken na de vakantie ideaal. Daarna zet de drukte in vergeet je op dit hoger niveau te denken. Vanuit kwartaaldoelen is het veel makkelijker weekdoelen en dagelijkse doelen te maken.
Als je het dan concreet gemaakt hebt, hoe houd je het dan vol?
6. Begin met nieuwe gewoonten & routines
De manier om dingen vol te houden, is om er gewoonten & routines omheen te bouwen. Je weet ongetwijfeld dat het bouwen van een nieuwe gewoonte lastig is. Maar de timing, zo net na de vakantie, kan je hierbij helpen. De weken na de vakantie zijn namelijk een overgangsperiode. Overgangsperiodes zijn de meest vruchtbare grond voor nieuwe gewoonten. Om een nieuwe gewoonte te starten, of om er überhaupt op te komen, moet je namenlijk even los geweekt zijn van je oude gewoonten. Vakantie zorgt daarvoor. De zaadjes voor de nieuwe gewoonten worden vaak gevormd tijdens de vakantie, en de eerste weken daarna hoef je ze alleen maar water te geven. Hoe je dat doet? Je begint klein, heel klein. Hier een voorbeeld.
Tijdens mijn laatste vakantie las ik het boekje Veeg je zorgen weg van Shoukei Matsumoto, over schoonmaken met een spirituele dimensie. Ik ben begonnen om elke ochtend 5 minuten de keukenvloer aan te vegen. Inmiddels breidt de olievlek van schoonmaakgewoonten zich uit van gootsteen tot badkamer, tot mijn bureau, en het bureaublad van mijn computer. Door klein te beginnen, en er plezier in te hebben, voldoening te hebben van het resultaat, kan een zo’n kleine gewoonte een kettingreactie van positieve gewoonten ontketenen.
Wat kan je als sensitieve leider hiermee?
Sensitief leiderschap draait om transformatie
Als sensitieve leider ben je gevoeliger dan anderen voor prikkels en plotselinge veranderingen. Vooral de opstartperiode na de vakantie kan je uit je balans halen. Maar door je bewust te zijn van deze unieke periode is dit juist geen probleem, maar een mogelijkheid tot transformatie. Daarmee krijgt jouw vakantie extra betekenis.
Wat jou naast de transformatie van gewoonten nog meer kan helpen is helderheid over waar je staat, niet alleen in het jaar, maar ook in je leven. Wat is jouw unieke purpose, wat heb je in dit leven op deze aarde werkelijk nog te doen?
Transformatie, dat klinkt interessant. Maar hoe begin ik?
De eerste stap is daar met iemand over praten. Daarvoor bied ik Clarity Calls aan. In een kosteloos telefonisch gesprek van 30-45 minuten stellen we samen vast welke stappen jij wilt zetten en of ik je daarbij kan helpen.