Stel je voor: je krijgt de keuze tussen 15 minuten alleen zitten met je gedachten of jezelf gedurende die tijd lichte elektrische schokken toedienen, iets waarvoor je normaal gesproken minimaal €5,- zou betalen om te vermijden. Wat zou je kiezen?
In een studie uit 2014, gepubliceerd in Science, werden deelnemers gevraagd om 15 minuten in een kamer te zitten en niets te doen. Van tevoren werd hen gevraagd hoeveel ze zouden betalen om een lichte elektrische schok te vermijden. Het gemiddelde bedrag dat ze noemden was $5,-.
Wat bleek: 67% van de mannen en 25% van de vrouwen gaf zichzelf tenminste één schok.
Bij het lezen van deze bevinding vond ik het onthutsend, maar tegelijkertijd verbaasde het me niet. Overal zie ik mensen, vooral tieners, vastgelijmd aan hun mobiele telefoons. Of het nu in de trein is, op een bushalte, of zelfs op het werk, het beeld is overal hetzelfde.
Maar waarom doen we dit? Is het een gebrek aan discipline of motivatie?
Dat speelt zeker een rol, maar ik besefte dat er een veel eenvoudigere verklaring is. Het experiment met elektrische schokken hielp me de relatie tussen pijn en afleiding te begrijpen.
Afleiding draait om het vermijden van pijn.
Alleen zijn met je gedachten kan vaak pijnlijk zijn. Dus geven we onszelf liever elektrische schokken.
We verkiezen zelfs extra pijn boven de pijn van verveling en gedachten.
Velen van ons zijn verslaafd aan de online versie van deze schokken: de frustrerende, controversiële social media-berichten en nieuwsartikelen die onze pijn exponentieel vergroten. Alsof sommige gebeurtenissen op zichzelf al niet erg genoeg zijn.
Maar ook overmatig in een overvolle mailbox duiken of eindeloos WhatsApp-berichten beantwoorden is een vorm van zelfpijniging.
Wat als we dit konden omdraaien?
Wat als alleen zijn met je gedachten je energie zou kunnen geven? Wat als het helende momenten zouden worden? Wat als bewuste pauzes je in staat zouden stellen meer te bereiken, productiever te zijn, met meer rust en plezier?
Uitnodiging voor een inspirerend en praktisch gesprek
Ik nodig je uit om deel te nemen aan een inspirerend en praktisch gesprek over hoe je op een bewuste manier met afleiding kunt omgaan, zodat je met meer bewustzijn en innerlijke harmonie door de uitdagingen van onze chaotische en onzekere wereld kunt navigeren.
Wat: Hoe transformeer je pijnlijke afleidingen in helende pauzes?
Wanneer: Maandag 6 november 20:00 – 21:00
Registreer je met deze Zoom Link
Onderwerpen die aan bod komen:
- Hoe interne en externe afleiding met elkaar samenhangen en op elkaar inwerken
- Vier psychologische factoren die ervoor zorgen dat we altijd onvervuld zijn en daardoor afleiding zoeken
- Hoe je kunt herkennen wanneer je afgeleid wordt door pijn, en wat je eraan kunt doen
- Waarom helende pauzes je productiever kan maken, gebaseerd op de Tijdsurfen-methode
Deze dynamiek van pijn en afleiding speelt op elk niveau en in elke context, inclusief in je intieme en familierelaties, op je werk en zelfs in je relatie met jezelf! Als je minder last hebt van afleiding, heb je meer tijd en energie om te besteden aan belangrijke zaken, zoals persoonlijke groei en het realiseren van je doelen.