Project afmaken? Leer hier hoe je het ook echt af krijgt

Misschien herken je dit. Je wil een project afmaken, maar het komt er maar niet van. Een website, of een verbouwing, of iets anders. Je houdt ervan dingen op te starten, maar je maakt het vervolgens niet af. Je laat een spoor van half afgemaakte projecten achter. En op een gegeven moment geeft je vrouw je op voor een TV programma…

Ik ken dat probleem, want ik heb veel ideeën. En als er dan niets van terecht komt, ondermijnt dat je zelfvertrouwen, of nog erger, het vertrouwen van andere mensen in jou. Die zeggen dan: ‘ja hoor, weer een geweldig idee. Maar zorg eerst maar eens dat je doet wat je me gisteren beloofd hebt’. 

De 2 redenen waarom een project afmaken niet lukt:

1. Je hebt niet precies voor ogen wanneer het project af is
2. Je wordt zo opgeslokt wordt door de hectiek van alle dag dat je er niet toe komt om op gezette tijden vanaf een hoger niveau naar het project te kijken. Met de volgende simpele workflow reken je af met deze redenen.

Hoe je er in 3 stappen voor zorgt dat projecten ook echt af komen

1. Neem een vel papier of een lege Word pagina en bedenk wat je nou eigenlijk met het project wilt bereiken en wanneer het voor jou AF is. Bijvoorbeeld een kantoor dat opnieuw ingericht moet worden. Wat daarbij helpt is je voor te stellen hoe het eruit ziet als het af is. Schrijf dat beeld dan op, of teken het. Bedenk ook wat jouw criteria zijn voor AF: Zoals: binnen budget, binnen een maand, 10 werkplekken, etc. Schrijf die criteria op.

2. Schrijf op wat voor jou de Eerstvolgende (fysieke) Actie is om dit project in beweging te krijgen. Bij het inrichten van het kantoor bijvoorbeeld: bespreken met mijn collega’s. Die actie zet je op je Eerstvolgende Actielijsten.

3. Bekijk wekelijks (tijdens je wekelijks onderhoud) je project (je aantekeningen, materialen etc) en vergelijk de huidige status met de criteria die je eerder opgeschreven hebt. Als je dat doet, stijg je even uit boven het dagelijkse detail niveau, en wordt je duidelijk wat de eerstvolgende actie moet zijn. 
Waarom dit werkt? Je ziet namelijk op zo’n moment het verschil tussen wat het zou moeten zijn en wat het nu is. En je onderbewuste houdt niet van dit soort ‘gaten’ en zal het zo snel mogelijk proberen op te vullen.  

Waterdicht

Ik weet uit jarenlange ervaring dat dit een waterdicht systeem is. Als je jezelf maar toestaat om één keer per week vanaf een hoger niveau naar je projecten te kijken. Mocht je daarna nog uitstellen, dan is vaak de reden dat je niet consequent genoeg deze stappen toegepast hebt.

Hoe krijg jij projecten af?

Deel hieronder jouw ervaring.

Download gratis deze whitepaper