Spanning is brandstof

Toen ik vanmorgen aan het schrijven van mijn wekelijkse e-mail nieuwsbrief wilde beginnen, hoorde ik ineens een harde gil.

Mijn vrouw had in de haast om naar haar werk te komen een glazen vaas omgestoten en die lag nu in duizend stukjes op de vloer.

Er ging van alles door mijn hoofd, maar wijselijk hield ik dat binnen. Op zo’n moment wil je geen benzine op het vuur gooien. Ik ben vervolgens een half uur bezig geweest om scherven te ruimen en glassplinters uit de houten vloer te pulken.

Gek genoeg was een dergelijke meditatieve bezigheid precies wat ik nodig had. En toen ik dat aan het doen was viel me het ene na het andere idee binnen. Onder andere waar ik over zou kunnen schrijven.

Want terwijl ik me verbeet om het oordeel over mijn vrouw binnen te houden, ging er ook een andere gedachte door mijn hoofd. ‘Scherven brengen geluk’. En dat had op mij de uitwerking dat ik kalmeerde en me rustig aan mijn opruimtaak kon gaan wijden.

In ons boek Getting Teams Done, gebruiken we een vergelijkbare uitdrukking. Spanning is brandstof. De meeste mensen denken dat spanning slecht is, iets om te vermijden. Wij schreven er juist een heel boek over waarom dat niet zo is.

Want net zoals ‘scherven brengen geluk’, is ‘spanning is brandstof ‘ een vorm van omdenken die je kan gebruiken om issues bij jezelf, of in je team op te ruimen en te helen. Dan zie je spanningen juist als mogelijkheden in plaats van problemen.

De spanning die het omvallen van de vaas bij mij vanochtend veroorzaakte heeft nu zijn weg gevonden in dit artikel. En zo krijgt iets wat op het eerste oog vervelend was, toch betekenis.

Wil je ook beter worden in het omgaan met spanningen in jouw team, ben je het gedoe zat, wil je als team echt naar een hoger level groeien? Dan kan je hier gratis het eerste hoofdstuk downloaden.

Download gratis deze whitepaper