Van Getting Things Done naar Personal Knowledge Management

TL;DR. De focus van productiviteit verschuift van het simpelweg afvinken van taken, naar zingeving en het vinden van purpose. Personal Knowledge Management kan helpen bij het vinden van structuur en betekenis. Het helpt je beter te leren denken en voelen, waardoor je meer de juiste dingen kan doen met meer impact.

Meer dan taken afvinken?

Als je begint met Time Management of Getting Things Done, dan lijkt het enige doel om dingen gedaan te krijgen. Het kan inderdaad een kick geven om dingen af te kunnen vinken. (Entlistungsfreude).

Maar vraag je jezelf ook wel eens af of die dingen die op jouw lijstje staan wel de juiste dingen zijn?

20 jaar na het verschijnen van Getting Things Done zag ik een nieuwe beweging opkomen. Naast productiviteit zijn zingeving en purpose belangrijker geworden. Niet gek ook, gezien de tijd waarin we leven. Oorlog en klimaatverandering zorgen ervoor dat we ons meer dan ooit existentiële vragen gaan stellen. Hoe verhoud ik mezelf tot de wereld, welke waarden streef ik na? Hoe blijf ik geestelijk en mentaal gezond? Wat wil ik eigenlijk?

Hoe ga je om met dit soort vragen? Hoe zorg je dat je de juiste dingen doet en meer impact hebt?

De voordelen van (systematisch) denken

Soms is gewoon actie ondernemen het beste wat je kunt doen. Maar, als je meer impact wilt hebben, door de juiste dingen te doen zul je ook beter moeten leren denken. Nadenken voordat je iets doet en vervolgens reflecteren op je acties. Systematisch en gestructureerd denken heeft een aantal voordelen. Je kan ermee:

  • Richting geven aan je leven
  • Meer begrijpen van de wereld om ons heen
  • Reflecteren op ervaringen
  • Je eigen waarden en overtuigingen ontdekken
  • Jouw creativiteit stimuleren

Maar hoe doe je dat concreet? Wat zijn de tools? En wat heeft het met notities te maken?

Hoe je beter leert denken.

Hoe je beter leert denken is een vraag waar de filosofie zich al eeuwen mee bezig houdt. Er zijn velen methoden en technieken voor ontwikkeld, zoals meditatie, reflectie, schrijven, lezen, en gesprekken. Maar hoe maak je dat tot een systematische gewoonte?

Journaling is de meest gebruikte methode hiervoor. Een dagboek bijhouden dwingt structuur en discipline af. Dagboeken behoren tot de meest waardevolle bronnen uit de geschiedenis. Denk aan het dagboek van Anne Frank of de Meditaties van Marcus Aurelius. Het gaat daarbij niet alleen om rationeel denken, maar om het verwoorden van gevoelens.

Dagboeken zijn inmiddels uit de mode geraakt, maar de de laatste jaren is er op dit gebied een omslag gaande, aangezwengeld door nieuwe technologie. Wat is er dan anders?

Personal Knowledge Management door notities

Centraal bij Getting Things Done staat het idee dat je jouw gedachte af moet maken. Closing open loops .Je maakt er een project of een actie van, in de takenlijst, klaar toch?

Nee, want dat is eigenlijk maar een gedeelte van het verhaal. Veel gedachten laten zich niet vangen in een actie of een project. Want dat is wat en hoe, maar niet waarom. Er is meer denkwerk voor nodig. Maar wat is daarvoor je tool? Iets heel simpels:

De notitie.

De notitie is aan een ware emancipatie begonnen. Het was in de softwarepakketten altijd ondergeschikt aan taken en projecten. Dat is aan het veranderen. De gesprekken en notities rondom taken komen steeds meer centraal te staan.

Dat gecombineerd met een aantal nieuwe tools zoals Notion, Obsidian en Roam Research is er een hele nieuwe discipline ontstaan: Personal Knowledge Management.

Maar hoe doe je dat? Hoe krijg je notities “gedaan”?

Getting Notes Done

Personal Knowledge Management heeft echt een boost gekregen door een aantal methoden die de kracht van notities ontsluiten, net zoals Getting Things Done dat in 2001 deed voor todo lijsten. De bekendste methoden zijn aanpakken zoals Bullet Journaling Zettelkasten en Building a Second Brain.

Dus wat is “Getting Notes Done”? Het komt er op neer dat je niet zomaar wat verzamelt en in je digitale archief gooit. Je neemt geen notities, je maakt notities. En dat is een verschil. Je schrijft een notitie op in jouw taal, zoals jij het begrijpt. Jouw notities zijn het fundament van jouw denken – (mental scaffolding). Dat bouwwerk bouw je notitie voor notitie op. Jouw ideeën, geschreven in jouw woorden. Jouw eigen “Intellectueel kapitaal.”

De technologische game-changer daarin is de mogelijkheid voor backlinks. Je kan notes onderling verbinden, waardoor er een rijke context ontstaat. Ideeën kunnen elkaar daardoor versterken.

Maar nog steeds heb je dan de vraag: waarom zou je hier je tijd aan willen besteden?

De juiste dingen doen

Uiteindelijk gaat het om de juiste dingen doen. Maar dat “doen” staat niet op zichzelf. Doen wordt gevoed door hoe jij de wereld ziet, wat jouw waarden en overtuigingen zijn, de helderheid van jouw gedachten.

Helder denken, context, je gedachten bevragen is belangrijker dan ooit. Vaak stoppen we met nadenken bij het begin van een gedachte, en gaan we op een andere gedachte door. Je vormt je niet echt een mening, en je kan niet echt betekenis geven aan dingen. Je wordt makkelijk beïnvloedbaar door anderen, het nieuws en social media. Maar door te gaan schrijven en gedachten af te maken, jouw gedachten in context te zien, kan je je eigen perspectief ontwikkelen, en jouw diepere betekenis geven aan dingen. Zo is dit artikel met al zijn links daar een voorbeeld van hoe ik dat voor mezelf doe.

Door betekenis te geven aan dingen kan je ook meer de juiste dingen doen. Maar hoe weet je wat voor jou juist is?

Tools om jouw sensitiviteit in te zetten

Want wat voor jou juist is wordt niet door de buitenwereld bepaald, maar door jouw binnenwereld. Als je sensitief bent, ben je gevoeliger voor informatie en prikkels dan de gemiddelde mens. Maar je denkt er ook meer over na.

In deze tijd van vluchtigheid en polariserende meningen is jouw unieke sensitiviteit een super power. Meer dan ooit wordt op jou een beroep gedaan. Ik ken dat. Daarom heb ik een aantal krachtig note-taking en journaling tools ontwikkeld, speciaal voor sensitieve leiders die meer impact willen maken.

Wil je ook beter leren nadenken en vanuit purpose werken? Vraag hier een gesprek aan.

 

Download gratis deze whitepaper