Als team naar een hoger level?

Maar hoe ga je dat doen? Getting Teams Done geeft je een concreet beeld en vele tips.

Het boek beschrijft een fictieve praktijk case van de implementatie van Holacracy bij een reclamebureau. Ik verwachtte dat dat wat flauw zou zijn, maar dat was het helemaal niet, het was gewoon heel herkenbaar. Dat maakt de uitgebreide uitleg over Holacracy heel goed te verteren en te begrijpen. Ik heb veel aan het boek gehad, los van begrip zelf, ook doordat ik collega’s dingen makkelijker kon uitleggen. We hebben inmiddels 10 exemplaren liggen hier, naast het setje Getting Things Done boeken wat we al hadden 🙂

Ruben Timmerman

CEO, Springest

Getting Teams Done zou managementboek van het jaar moeten worden — voor mij is het dat al. Het maakt een complex onderwerp zeer toegankelijk, en is nog onderhoudend ook. Eindelijk een boek dat ik aan anderen kan geven als introductie.

De auteurs spreken duidelijk uit ervaring, en iedereen die wel eens in een organisatie gewerkt heeft, zal de problematiek zeker herkennen. Meer dan herkenning, echter, biedt het een complete en werkbare oplossing aan, en ik kan uit ervaring zeggen dat het werkt. Dit is het boek dat onze directeur heeft overtuigd om hier mee aan de slag te gaan.

Voorkennis van de Getting Things Done methode is niet vereist om het boek te kunnen volgen.

Peter Kessels

Een erg prettig geschreven boek die de theorie en praktijk van Holacracy uitlegt. Aan de hand van situaties binnen een bedrijf wordt beschreven hoe organisaties kunnen verbeteren. Wij hebben binnen onze organisatie Holacracy geïmplementeerd en iedere nieuwe medewerker moet dit boek lezen.

Holacracy zorgt binnen onze organisatie voor enorme duidelijkheid, efficiëntie en vooruitgang. We krijgen meer dingen gedaan, mensen hebben meer autonomie en is zeer duidelijk wie welke rol heeft. Ik zou niet meer terug kunnen.

Dit boek is echt een aanrader.

Rutger van Waveren

Eigenaar, Volta

Mijn aanleiding voor het boek

Ik heb jarenlang als manager voor grote bedrijven gewerkt. En toen dat niet meer ging ben ik ondernemer geworden. 

Ik vond dat destijds een lastige keuze. In een team werken met fijne collega’s OF alleen het ondernemerschap aangaan?

Maar wat als dat geen keuze hoeft te zijn? Wat als je die twee dingen kunt combineren? Zo ben ik op een gegeven moment gestructureerde zelforganisatie tegengekomen. Dat heette Holacracy.

Holacracy? ”Hola wat?” 

Ja dat was ook mijn reactie. Een manier van zelforganisatie? Ja en dan? 

Ik besloot er helemaal in te duiken. Er ging echt een wereld voor mij open: vergaderingen kunnen motiverend en snel zijn , in plaats van stroperig en saai. Je kan samen besluiten waarin iedereen gehoord wordt, in plaats de achterkamertjes of een baas die dingen doordrukt. En je kan dingen samen gedaan krijgen. Getting Things Done, maar dan voor teams.

Als ik dit eerder geweten had..

Dan had ik mezelf als leidinggevende een heleboel gedoe kunnen besparen. 

Maar het klonk toch te mooi om waar te zijn, dus ik besloot het verder te onderzoeken. Trainingen gedaan, organisaties bezocht die er al mee werkten. Veel mensen gesproken. 

En ja… het bleek warempel te werken. 

Maar het was nog helemaal niet bekend. Een soort best kept secret in organisatieland. Ik voelde me geroepen. Dit moest en zou breder bekend moeten worden. Ik was net vader van een zoon geworden. En mijn droom was dat als hij 20 jaar later op de arbeidsmarkt kwam, meer keuzes zou hebben als dat ik had. 

Ik begon erover te bloggen. Binnen een maand had ik een uitgever aan de lijn. Niet zomaar een uitgever, de grootste van businessboeken in Nederland. Of ik een boek zou willen schrijven over Holacracy.

Natuurlijk zei ik! Ooit nog een boek schrijven was voor mij een droom. Maar ik was Holacracy zelf nog aan het leren. Ik heb toen Diederick Janse benaderd, een ervaren coach en samen hebben wij het boek geschreven. Ik het verhaal, hij de methode. Ik kon in het verhaal al mijn vorige ervaringen als manager verwerken, hij kon wat hij wist over de methode kwijt.   

Het boek bleek aan de slaan.

Ons concept om het verhaal af te wisselen met de methode, ging er goed in. We kregen lovende recensies, en inmiddels zijn gaan we richting de 10.000 boeken. Voor een Nederlands management boek mag je dat een bestseller noemen.

Er was een grote vraag naar een Engelse versie, die we in 2020 uitgebracht hebben. Deze is op Amazon verkrijgbaar onder de titel Getting Started with Holacracy.

Waarom zou je dit boek lezen?

Allereerst is dit een boek wat primair bedoeld is ter inspiratie. Daarom is er ook zoveel aandacht besteed aan het verhaal. Het is bedoeld voor mensen die hun team naar een hoger niveau willen brengen. Mensen die tegen grenzen aanlopen in de conventionele manier van organiseren. Je krijgt een concreet beeld hoe team gaat van gedoe, naar een soepel, zelforganiserend team.

Daarnaast krijg je ook veel tips hoe Holacracy te implementeren. Vele organisaties zijn er op basis van het boek mee aan de slag gegaan.

Waarom is dit boek belangrijk?

Dit boek heeft Holacracy in Nederland op de kaart gezet. Sindsdien lopen Nederlands bedrijven voorop in de wereld als het gaat om het implementeren van deze manier van organiseren.

Waar kan ik het bestellen?

Het is bestellen bij alle boekwinkels, bij bol.com, managementboek.nl. Er is een e-book van, en er is ook een Engelse versie van. Die is te koop op Amazon.

Hoe voer ik Holacracy in mijn team in?

Mijn advies zijn om eerst het boek te lezen, en er dan met je team over te praten. Vervolgens kan je een proefsessie doen. Tijdens die proefsessie worden o.a. vergaderingen gesimuleerd kan je het aan den lijve ervaren of het wat voor je is. Mocht dat dan bevallen, dan ben je klaar voor de volgende stap.

Je kan het zelf gaan invoeren aan de hand van het boek, maar de meeste bedrijven kiezen ervoor om een ervaren coach in de arm te nemen. Simpelweg omdat het een grote verandering is ten op zichte van de manier waarop meestal gewerkt wordt.

Wil je na het lezen van het boek nog meer weten, meld je dan aan voor een gratis Clarity Call, waarin we samen bespreken welke stap jij wilt zetten en of ik je daarbij kan helpen. Ik ben gecertificeerd Holacracy coach met inmiddels vele jaren ervaring. Ik kan je bij deze beslissing helpen.