Getting High on Your Own Supply

Ik moet iets bekennen. Ik ben verslaafd aan high worden. En daarvoor hoef ik niet eens naar een coffeeshop te gaan.

Er zijn dagen dat ik mezelf shotjes dopamine toedien. Niemand heeft het door. Ik ga er niet heel gek van doen, maar ik doe het wel.

Het gaat ongeveer als volgt.

Ik moet ergens op wachten. Of ik verveel me. De taak waaraan ik werk schiet maar niet op. Ik weet niet wat ik moet doen.

Ik pak mijn iPhone.

Ik tik op de nieuws app. Het duurt het een milliseconde voordat de berichten zich op mijn scherm laden. De huiverige spanning van het niet weten welk onheil vandaag weer over de wereld uitgestort is. De dopamine begint te stromen. Niets is heerlijker dan cliffhanger.

Ik ben even niet in dat saaie moment. Ik ben eruit gestapt!

Het internet opgaan, een mail checken, nieuwslezen op mijn telefoon, het zijn voor mij allemaal manieren voor om even een high te worden op een externe prikkel. Voor anderen is het Facebook, Youtube of Instagram.

Social media bazen weten beter. Als je een handleiding wilt hebben hoe je Social Media moet gebruiken moet niet kijken wat ze zeggen, maar kijken wat deze mensen doen. Volgens dit Guardian artikel handelen ze volgens de bekende wet de drugsdealer: Never Get High on Your Own supply.

Nu, hier is het idee.

Maar wat als je high zou kunnen worden van je eigen supply? Hoe zou dat er dan uitzien. Dus hetzelfde heerlijke gevoel, maar dan zonder hulpmiddelen.

Ik heb namelijk iets ontdekt dat het zelfde gevoel geeft maar waar ik geen technologie voor nodig heb.

Inzichten.

Ik kan heel erg blij worden van een inzicht. Dit artikel werd geboren uit een inzicht. Mijn trainingen worden geboren uit een inzicht. Bijna alles wat ik produceer wordt geboren uit een inzicht. Het krijgen van een inzicht geeft een prettig gevoel. Het is het verschil tussen een quick fix en vervulling.

Lezen geeft mij ook veel inzichten, niet vluchtige artikelen, maar longheads of boeken. Mijn inzichten verdragen zich op de een of andere manier niet met een dopamine rush.

Het mooie is dat je Inzichten kunt opwekken. Je hoeft niet afhankelijk te zijn van het toeval.

Dagelijks meer inzichten ervaren? Hier is mijn toolbox hiervoor:

Goede gesprekken

Veel pauzes nemen

Ommetjes maken

Boeken lezen

Journaling

Dit soort blogposts schrijven.

3 -2-1

3 doordenkers van mij

“Gebruik externe informatie zonder erdoor gebruikt te worden.”

“Als je ruimte maakt voor inzichten, maken inzichten ruimte voor jou.”

“(Nieuws) consumptie bevordert afhankelijkheid, inzichten geven vrijheid.”

2 quotes van anderen

“We worden omringd door data, maar hebben honger naar inzichten.”

Jay Baer, Digital Marketeer

“De wijze heeft geen informatie uit de buitenwereld nodig. Hoe meer iemand denkt de antwoorden op situaties van zijn levensweg te vinden van buiten, hoe minder hij werkelijke antwoorden zal vinden en hoe meer hij van werkelijke wijsheid afraakt.”

Jaap Voigt – Vertaling Dao De Jing, hoofdstuk 47

1 vraag aan jou?

Onder welke omstandigheden krijg jij inzichten? En hoe kan je er daar meer van creëren?

Mijn aanbod

In het 12 weken traject waarbij ik mensen begeleid om hun purpose te vinden, ervaren mensen zelfs inzichten die hun leven veranderen. Inzicht op steroids, zal ik maar zeggen.

Wil je jouw persoonlijke purpose helder krijgen, in het najaar ga ik hierin groepen van maximaal 8 personen begeleiden. Mocht je daarin geïnteresseerd zijn, laat een reactie achter. Dan houd ik je op de hoogte.

Download gratis deze whitepaper