
Elke ochtend loopt Mark het kantoor binnen. Een moderne vierkante kolos van glas, beton en staal. Hij groet de receptionist en stapt de lift in, klaar om zijn privéleven achter zich te laten. Letterlijk.
In de serie Severance zijn werk- en privéleven radicaal van elkaar gescheiden. Door een herseningreep weet zijn ‘innie’ (zijn werk-ik) niets van het leven buiten het kantoor, en zijn ‘outie’ (zijn buiten-ik) niets van wat er op het werk gebeurt.
De perfecte werk-privébalans?
In het begin lijkt het ideaal. Geen stress over thuis op je werk. Niet denken aan werk als je thuis bent. De ultieme work-life balance?
Of niet?
Als ik mensen coach op productiviteit, is een veelgestelde vraag: “Moet ik een systeem hebben voor thuis of werk of allebei?” Ik herken dat wel. Je wilt deze twee gebieden toch het liefst van elkaar scheiden.
De serie neemt dit gegeven en werkt het op een fantastische manier uit. Wat begint als een slim bedacht serieconcept wordt steeds beklemmender. Wat helpt is dat de serie visueel en qua acteren de absolute top is.
Als ik niet … (rol of functie) ben, wie ben ik dan wel?
Gaandeweg merkte ik dat Severance raakt aan iets veel diepers.
In de vorige eeuwen was je priester, bakker, of boer. Er was geen scheiding tussen prive en werk. We zijn ons steeds meer bewust gaan worden dat we niet een functie zijn, maar dat we verschillende professionele rollen spelen.
Maar ook aan een rol kan je jezelf gaan hechten. Dat overkomt hoofdpersoon Niels in ons boek Getting Teams Done. Maar waar hij ook achter kwam:
Je bent niet je rol!
En als je dan verschillende rollen vervult, wie ben je dan eigenlijk echt? Kun je in een rol überhaupt trouw blijven aan jezelf?
Holacracy: een brug tussen werk en identiteit
Holacracy werkt juist met die bewustwording. Rollen zijn er niet om je identiteit op te heffen, maar om er bewuster mee om te gaan. Je bént niet je rol – maar door je rol bewust te kiezen, kun je er volledig in stappen
Juist door die scheiding – en het expliciet maken ervan – ontstaat er ruimte om als geheel mens in je werk te staan.
De gevolgen van het verliezen van ruimte voor heelheid
Wat Severance zo goed laat zien, is wat er gebeurt als we die ruimte verliezen. Waar het systeem de mens overschaduwt. Maar ook: hoe snel er iets kan veranderen zodra we wél vragen durven stellen. Wie ben ik hier? Waarom doe ik wat ik doe? Wat is het grotere geheel waarin ik functioneer?
Op het moment dat Mark zich deze vragen gaat stellen, krijgt het verhaal een andere wending en wordt het spannend. (Ik kijk uit naar seizoen 3!)
De zoektocht naar heelheid, betekenis en purpose in werk
Dat zijn geen gemakkelijke vragen. Maar het zijn wel de vragen die ons “heel” kunnen maken. Die werk weer betekenis kunnen geven. En die de kloof tussen ‘werk en ik’ kunnen dichten.
Wanneer voel jij je gescheiden van jezelf in je werk? Welke rol speel je omdat het moet – en welke omdat die klopt?
Ik hoor graag van je. Stuur me een reply, of deel dit met iemand die ook weleens twijfelt aan wie hij of zij is op het werk.