Checklist gebruiken om domme fouten te vermijden

Twee weken geleden verstuurde ik na een tijd weer mijn eerste nieuwsbrief. Dat deed ik voor het eerst via Mailchimp, een applicatie die nog aan het leren ben. Alles voorbereid, artikel voorbereid, op ‘send’ gedrukt. Blij!
Ik had de mail ook naar mezelf gestuurd, en toen ik dus 10 minuten later de mail in mijn eigen inbox nog eens las, realiseerde ik me pas dat ik een verkeerde versie verstuurd had. De kop kwam niet overeen met de inhoud.
Dat was even slikken, want het waren best wel wat mensen die deze mail ontvangen hebben. En ik wilde juist met mijn nieuwsbrief een nieuwe start maken. Dat was nu een valse start geworden. En het was een fout die gemakkelijk te vermijden was geweest.
Ik heb het niet over fouten in het algemeen, want fouten is nog steeds de beste manier om dingen te leren. Maar een ‘domme’ fout is iets wat je op een hele simpele manier had kunnen vermijden.
Wist je bijvoorbeeld dat een aantal jaren in Nederlandse ziekenhuizen per jaar honderden onnodige doden vielen door slechte hygiene? En dat het er vaak op neer kwam dat een arts of verpleger gewoon vergeten was zijn of haar handen te wassen?
En als je dit wereldwijd beziet kost dat jaarlijks vele en vele duizenden mensen het leven. De Amerikaans chirug, Atul Gawande, is jaren geleden een beweging gestart om dit probleem aan te pakken. In opdracht van de Wereldgezondheids Organisatie leidt hij een programma om dit probleem aan te pakken. En hij heeft een simpele oplossing gevonden die werkt: een checklist, waarop o.a. Staat dat artsen hun handen moeten wassen. Inmiddels is de checklist in alle ziekenhuizen ter wereld ingevoerd, en zijn vele duizenden levens gered. Hij heeft er een boek overgeschreven dat leest als en spannend verhaal: Het checklist Manifesto.
En waarom komen hele slimme mensen als chirurgen hier nou niet op? Wat Awande schrijft is dat experts, zeker degenen die zeer complexe werkzaamheden als operaties uitvoeren, waarin ze misschien wel honderd handelingen moeten verrichten, de hele simpele dingen vaak over het hoofd zien.
Wat ik geleerd heb is dat we onszelf altijd overschatten. We denken altijd dat we meer kunnen dan we kunnen. ‘Gelukkig’ worden we voortdurend door de realiteit op de feiten gedrukt dat dit niet zo is. En daarom ben ik blij dat piloten en chirurgen niet op hun grote intelligentie en vele vaardigheden vertrouwen, maar ook op een simpele checkcklist.
Nu is een nieuwbrief versturen niet iets waar levens van afhangen. En toch, een onnodige fout is altijd jammer. Nadat ik het eerste foute mailtje had verstuurd, baalde ik een paar minuten. Vervolgens heb ik snel die ‘spanning’ omgezet een checklist.
Zie hier de checklist

Download gratis deze whitepaper