“Heeft mijn leven een purpose?”

Tijdens een lenteborrel vroeg een jonge vrouw mij of iedereen een purpose heeft, of dat het leven ‘random’ is. Ik moest even slikken. Niet de meest eenvoudige vraag.

Ik heb periodes gehad dat mijn leven ‘random’ was. Alleen al bij het woord ‘doel’ of ‘purpose’ kreeg ik uitslag. Go with the flow. Ik vond dat keuze een illusie was.

Ik stond daar zeker niet alleen in. Zo zeggen toppers als Richard Dawkins, Daniel Dennett, Dick Swaab en Victor Lamme dat het hebben van een vrije wil op inbeelding berust. Zij stellen dat er geen wetenschappelijk bewijs is. Uiteindeiljk komt het neer op onbewuste, moleculaire processen waar we geen invloed op hebben.

Ook zijn er richtingen die geloven in een bestemming die door een god gegeven is (predestinatie), en dat je dus weinig invloed op hebt wat er gebeurt.

Na een korte pauze zei ik: “Het hangt er vanaf.”

Als je gelooft dat je geen vrije wil hebt, dan leg je jezelf erbij neer dat het leven random of voorbestemd is. Dat is hoe veel mensen leven.

Maar als je denkt dat je wèl keuzes kunt maken, dan kan je ervoor kiezen dat jouw leven een purpose heeft.

Dat is één van de belangrijkste keuzes de je kunt maken. Misschien wel dé belangrijkste.

En van daaruit kan je ervoor kiezen om actief dat purpose te gaan ontdekken en verhelderen, zodat je op dagelijkse basis meer bewust kunt gaan kiezen wat voor jouw betekenis heeft en wat niet, en op die manier jouw leven zinvol maken. Maar uiteindelijk blijft het een keuze. Ik kan hem niet voor je maken, je zult het zelf moeten doen.

En zo liet ik deze dame verbouwereerd achter…

Mocht je meer bewuste keuzes willen gaan maken in je leven, en wil je weten of je op het juiste pad zit, maak dan een afspraak voor een Clarity Call met mij, dat is een kosteloos telefonisch gesprek van 30-45 minuten waarin we samen vaststellen welke stappen jij wilt zetten en of ik je daarbij kan helpen.

3 -2-1

3 doordenkers van mij

“De vraag is niet of het leven een purpose heeft of willekeurig is. De vraag is wat voor jou waar is.”

“Kiezen dat je geen keuzes kunt maken is ook een keuze.”

“Eén van de belangrijkste keuzes die je kunt maken is of jouw leven een purpose heeft.”

2 quotes van anderen

“Het leven is een zaak van keuzes. Elke keuze die jij maakt, maakt jou.”

John C. Maxwell, Amerikaans auteur, spreker, predikant

“Alles kan van een man worden afgenomen, behalve één ding: de laatste van de menselijke vrijheden – om je houding te kiezen in een bepaalde reeks omstandigheden, om je eigen weg te kiezen.”

Viktor Frankl, Oostenrijks neuroloog en psychiater, Holocaust overlever

1 vraag aan jou

“Vind jij dat jouw leven een purpose heeft? ”

Download gratis deze whitepaper