Wanneer de kozijnen beginnen te rotten…

In 2002 kondigde de toenmalige president George W. Bush aan dat de VS zich terugtrok uit het ABM-kernwapenverdrag. Was niet meer nodig, en het was maar lastig bij de ‘war on terror’.

Het gevolg is dat er al 20 jaar geen afspraken over zijn. Intussen ging Rusland zijn eigen gang en moderniseerde zijn arsenaal.

Het resultaat: Poetin kan nu zijn dreigementen waarmaken, én voelt zich door het het westen niet aangesproken.

ABM, non-proliferatie verdragen, ik moet toegeven, het zijn slaapverwekkende termen. Als het gaat om het helder krijgen van afspraken merk ik in organisaties ook weinig enthousiasme. Vaak wordt gezegd: “nee hoor, bij ons is alles duidelijk”, of laten we “organisch werken”, of “wij werken op basis van vertrouwen”.

Vervolgens heeft men wel moeite met elkaar aanspreken…

Jaren geleden kwam ik tot het inzicht dat de kern van gedoe op het werk het niet duidelijk hebben van afspraken is. Daar heb ik samen met Diederick Janse een boek over geschreven, Getting Teams Done.

Aanspreken kan niet zonder afspreken.

Je zou kunnen denken: dus ik maak afspraken en dan is het geregeld. Maar dat is pas het begin. Afspraken moet je continue checken en onderhouden. Met name dat onderhoud wordt vaak vergeten.

Op wereldschaal wonen we nu in een ‘afsprakenhuis’ zonder dak en rottende kozijnen. Een gure oorlogswind heeft er vrij spel. Daar ervaren we nu de gevolgen van. Internationale instituties zijn van binnenuit uitgehold, en iedereen voelt de pijn.

Dit kan ook organisaties overkomen. Het laatste bedrijf waarbij ik in dienst was, bestaat inmiddels niet meer. Ook dat werd van binnenuit uitgehold. Ik ben er weggegaan toen de eerste kozijnen begonnen te rotten.

Het lijkt soms of verval onvermijdelijk is. Maar we kunnen meer doen dan we denken. Veel kan voorkomen worden door op tijd onderhoud te doen.

Mocht je denken dat het allemaal wel meevalt, dan hoop ik dat je gelijk hebt. Maar mocht je denken dat jouw team of organisatie achterstallig onderhoud nodig heeft aan afspraken, ga dan naar mijn website, download het eerste hoofdstuk van ons boek of plan een gratis gesprek met mij.

3 -2-1

3 doordenkers van mij

“Aanspreken kan niet zonder afspreken.”

“Het lastigste van afspraken is niet om ze te maken, het lastigste is om ze te onderhouden.”

“Onderhoud heeft nooit prioriteit, totdat de boel instort.”

2 quotes van anderen

“De beste tijd om het dak te repareren is wanneer de zon schijnt”

J.F. Kennedy, Amerikaans president

“Er is dood, er is geboorte en daartussen is er onderhoud.”

Tim Robbins, schrijver

1 vraag aan jou

“Hoe onderhoud jij jouw afspraken?”

Download gratis deze whitepaper