Ik was geschokt

Jaren geleden was ik op een vredige retraite in een Zen klooster toen het nieuws binnenkwam van een terroristische aanslag. De schrik sloeg me om het hart. Schok, verbijstering, woede, verdriet en wanhoop.

Mijn eerste neiging was om op mijn telefoon het nieuws te gaan lezen of iets te gaan doen. Maar de abt van het klooster deed iets anders: hij ging zitten, sloeg op een klankschaal en nodigde ons uit voor een stilte meditatie.

WTF!??

Tijdens die stilte merkte ik pas hoe diep mijn gevoelens van boosheid en verdriet gingen, en hoe waardevol het was om daar op dat moment eerst ruimte aan te geven.

Ik moest denken aan de eerste dagen van de oorlog in Oekraïne, toen ik niet kon stoppen met nieuws lezen. Totdat ik besefte wat er gebeurt als je niet eerst je gevoelens aandacht geeft: dan gaan allerlei stemmen het overnemen: “Putin is een moordenaar”, “het Westen is hypocriet”. En voordat je het weet verplaatst de oorlog zich van Ukraine, via het nieuws naar jouw hoofd…

Als je die stemmen laat razen kan je depressief worden (freeze), woedend (fight), of relativeren en ontkennen (flight). De beste manier die ik gevonden heb om ze te doorbreken is door het interne gesprek te verplaatsen naar purpose niveau: Wat betekent dit voor mij? Waar is het mij wezenlijk om te doen?

De manier om een oorlog in jezelf te ‘behandelen’ is om deze stemmen ondergeschikt te maken aan de antwoorden op deze vragen.

Ik vermoed zo dat deze vragen in de aanloop naar de oorlog in Oekraïne door alle partijen niet of te weinig gesteld zijn.

Het verplaatsen van jouw interne gesprekken naar purpose niveau heeft een diepgaande helende en transformerende werking. Ik heb in mijn leven veel trainingen gedaan, maar deze vaardigheid is voor mij van onschatbare waarde. Ik zie ook mensen door dit proces echt veranderen.

Wil je ingangen hebben om ook op purpose niveau te gaan denken, dan kan ik je daarbij helpen. Ik bied een uitgebreid programma op individueel, groeps- of organisatorisch niveau aan.

Klik hier voor meer informatie over mijn aanbod.

3 -2-1

3 doordenkers van mij

“De functie van gevoelens is… dat je ze voelt.”

“Als je de oorlog geëmotioneerd tot je neemt, verplaatst deze zich naar de stemmen in jouw hoofd.”

“Je doorbreekt het gekonkel (in je hoofd) door het gespreksniveau naar purpose te tillen.”

2 quotes van anderen

“Vrede in jezelf is vrede in de wereld.”

Thich Nhat Hanh Zen monnik en vredesactivist’.

“De mensheid moet een einde maken aan oorlog of oorlog zal een einde maken aan de mensheid.”

Martin Luther King

1 vraag aan jou

“Hoe verhoud jij jezelf tot conflicten?”

Download gratis deze whitepaper