Minder e-mailen? De dieet aanpak

E-mail wordt een steeds groter probleem. Ik kom zelden mensen tegen die dit onder controle hebben. Wat maakt toch dat zoveel mensen dit moeilijk vinden? En hoe kan je dit dan wel onder controle krijgen?
Email  consumptie

Eten en e-mail

Ik krijg gek genoeg veel inspiratie voor mijn trainingen uit onverwachte hoek. De diëtisten. Er zijn namelijk veel parallellen te trekken tussen eten en e-mail consumptie.

Dikke Amerikanen

Een van de stelregels om je gewicht onder controle te krijgen is dat je op regelmatige tijden eet, en niet de hele dag door. Heb je je ooit afgevraagd waarom Amerikanen zoveel dikker zijn dan Europeanen. Het vette eten zal je zeggen. Dat speelt misschien mee. Maar er is iets anders. Het is namelijk niet zo dat Europeanen meer zelfcontrole hebben. Als dat zo was zouden we nu niet in een dikke crisis zitten. Maar als het om eten gaat hebben we wel één groot voordeel. In Europa is er de gewoonte om op gezette tijden te eten. En dat is heel anders dan in Amerika. Daar eten mensen 24 uur per dag, dus ook tussen maaltijden door.

Hoe dan minder e-mailen?

Als je de hele dag e-mail loopt te snacken dan doe je hetzelfde als die dikke Amerikaan die de hele dag eet. Bij e-mail is het gelukkig niet aan je lijn te zien, maar onbewust heb je wel een verslaving opgebouwd. En psychisch kan je daar net zoveel van te lijden hebben als van overgewicht.
De remedie: net zoals we onze kinderen leren: niet de hele dag snoep eten!. Op bepaalde tijden eten, en dan met aandacht voor wat je eet eten. Misschien zelfs ook nog laten begeleiden door een ritueel.
Als ik mijn e-mail ga behandelen, dan neem ik daar even de tijd voor. Ik doe het meestal ook op natuurlijke punten in de dag, zoals voor de lunch, en voordat ik mijn dag afsluit. Ik stop even, neem een kop verse thee, open mijn e-mail programma, en zit dan echt even een half uurtje in een flow werken.
Misschien kan je kijken of jij je eigen ritme en ritueel kunt vinden voor je e-mail consumptie. Voor mij staat in ieder geval vast dat de hele dag snacken geen lange termijn optie is.

Download gratis deze whitepaper