Te veel willen doen? Het nut van een minimale to do list

Eind vorige week moest ik pakken voor een korte vakantie. Ik nam een koffer, opende de deur van mijn kledingkast en begon, zonder na te denken, dingen erin te stoppen. Truien, broeken, ondergoed, toiletspullen. De koffer was al bijna vol. Diepe zucht. Ik had die week nog van alles af willen krijgen. Ik liep naar mijn werkkamer en pakte twee boeken en mijn laptop, en propte ze in de koffer. Met moeite kreeg ik hem dicht.
Of ik uiteindelijk die boeken nog gelezen heb, of nog gewerkt heb op mijn laptop? Nou… nee. De boeken en mijn laptop zijn mijn koffer niet uit geweest!
Ik was te optimistisch over hoeveel tijd ik zou hebben, ik wilde te veel doen.
Ik probeer de laatste tijd mijn verwachtingen niet te hoog te leggen. Maar ik merk wel dat ik als ik even niet nadenk ik toch weer snel in die gewoonte verval.
Natuurlijk weet ik dat als je op vakantie gaat, je zo weinig mogelijk zou moeten plannen. Je zou in ieder geval niet de verwachting moeten hebben dat je ook nog productief zou moeten zijn. Soms lukt het me om hier aan te denken als ik mijn koffer inpak, maar als ik snel mijn koffer inpak zoals vorige week, vergeet ik het. Als ik niet nadenk dan sluipt de gewoonte erin om te overplannen.
Iedere ervaren reiziger zal beamen dat je niet te veel mee moet nemen … maar hoe zit het eigenlijk met de rest van ons leven?
In ons dagelijks werk en persoonlijke leven, overplannen we voortdurend. We denken altijd dat we meer kunnen dan dat we aankunnen, ondanks het feit dat we elke dag geconfronteerd worden met het pijnlijke gegeven dat wat we af hadden willen maken, niet af is.
Hier is wat deze vakantie mij geleerd heeft, en wat jou misschien kan helpen als jij ook de neiging hebt in de valkuil te stappen van te veel willen doen.

Te veel willen doen? Enkele tips

Zo weinig mogelijk op een dag te vast in te plannen. Dat wil niet zeggen dat je niets meer gaat doen, maar dat je zo weinig mogelijk in je agenda zet. In mijn agenda zet ik maar twee dingen: echte afspraken met andere mensen, of een deadline over iets wat ik iemand beloofd heb. Dat is alles.
Een minimale to do list. Als je op een dag iets of meerdere dingen af wilt hebben, zet dan liever te weinig op je to do list dan teveel. En je hoeft jezelf ook niet elke dag een doel te stellen. Als ik weet dat ik het toch niet gaat lukken stel ik geen doelen. En als ik mezelf dan wel een doel stel, dan zorg ik ervoor dat het haalbaar is. Voor mij betekent dat dat ik mijn ‘dagdoelen’ voor de lunch gedeeltelijk of helemaal gedaan wil hebben.
Je agenda of je takenlijst volproppen met dingen waarvan je weet dat je ze toch niet gaat doen, is hetzelfde als je koffer vol met spullen stoppen die je toch niet gaat gebruiken. Maar je sleept het gewicht wel de hele tijd mee.
Ga eens na bij jezelf. Wat waren jouw leukste vakanties? Waren het die vakanties waar je zuchtte onder zware koffers of schema’s, of waren het die vakanties die je met een minimale planning elke dag vol verwondering en intens beleefde?
Als lukt om los te laten is het heerlijk om licht te reizen en te leven.

Download gratis deze whitepaper