Waarom je jezelf en anderen niet af zou moeten rekenen op resultaten (en wat je beter kan doen)

Herken je deze gedachte op het einde van de dag? “Balen, ik heb vandaag weer niet gedaan gekregen wat ik moest doen. Ik moet volgende week gewoon meer mijn best doen.”

Of juist: “Kijk eens hoeveel omzet we deze maand gedaan hebben”. Je krijgt een compliment van je baas, en eventueel een hogere bonus.

Afrekenen op resultaten

Ik zat ooit in een meeting waarin één manager meer omzet gedraaid had dan de anderen, toen het afdelingshoofd vroeg wat het geheim was van zijn success. Het bleef ijzingwekkend stil. Hij kon niet uitleggen wat de relatie was tussen wat hij gedaan had en de resultaten.

We zijn gewend onszelf en anderen af te rekenen op resultaten of het volume van werk wat we gedaan krijgen. Maar wat gebeurt er als je structureel meer doet dan je collega’s? Juist. Je krijgt meer werk. En voor je het weet raak je er door bedolven.

Natuurlijk is het belangrijk om te weten hoe je dingen gedaan krijgt. Het is handig om daarin een bepaald niveau van discipline te ontwikkelen, en handige systemen te hebben.

Maar steeds meer gedaan krijgen is een doodlopende weg. Je krijgt meer te doen of hogere targets. En je wordt gedreven door het mechanisme van schuld. Doordat je jezelf schuldig voelt, ga je verkeerde dingen doen.

En dan ben je verder van huis.

Een betere manier

Ik ben deze week coach in een Holacracy training, en ik werd weer herinnerd aan een betere manier dan afrekenen op resultaten. Een uitgangspunt dat centraal staat in een zelforganiserende mindset.

Het gaat er namelijk niet om hoeveel je gedaan krijgt. Het gaat erom dat je bewuste beslissingen maakt.

Jezelf en anderen evalueren op de mate van, en het level van bewustzijn bij het nemen van beslissingen is veel beter.

Maar, zal je zeggen. Dat kan ik toch niet meten? Hoe stel je iets abstracts als de “mate van bewustzijn bij het nemen van beslissingen” vast?

Hoe je dat doet?

Heel simpel. Je kijkt niet in een excel sheet, maar je praat gewoon met iemand. Je vraag hoe ze tot die beslissing gekomen zijn. Wat gebeurde er? Wat dacht je? Wat waren je overwegingen. Je komt erachter of er impulsief gehandeld wordt, of er juist te diep nagedacht werd. En als je dat regelmatig doet, kan je vaststellen of iemand groeit in zijn level van bewustzijn.

Waarom zou je willen dat iemand groeit in de mate van bewustzijn?

Wat zijn levels van bewustzijn?

Als iemand groeit in de mate van bewustzijn, gaat deze persoon betere beslissingen nemen, wat over het algemeen leidt tot betere resultaten. Hoe weet je of iemand daarin groeit? Dat is een vraag waar al duizenden jaren over nagedacht wordt. Hoe wordt je een beter mens, hoe word je een beter leider? En er zijn vele filosofen, tradities en wetenschappers die levels van bewustzijn bestudeerd hebben. Ik heb deze levels samengevat in deze whitepaper. Als je dit wilt vaststellen, bekijk dan mijn whitepaper. Er staan tests in waarin je dat voor jezelf kunt vaststellen.

Het gaat dus niet alleen om resultaten, het gaat ook om bewustzijn. Resultaten zijn niet irrelevant, maar het is niet de enige maatstaf. We hebben er vaak geen directe controle over.

Download gratis deze whitepaper