Waarom relaxen overschat wordt

Na een dag hard werken wil ik vaak niets anders meer dan “chillen” (om met mijn tienerzoon te spreken) op netflix of EK voetbal kijken.

Want, zo vinden mijn zoon en ik, onze hersenen hebben de hele dag zo hard gewerkt dat ze rust nodig hebben. Net zoals spieren na een work-out moeten herstellen.

Maar als ik een aantal avonden op die manier “relax” word ik er vreemd genoeg niet relaxter van.

Wat is hier aan de hand?

Hoe kan je nou van relaxen niet relaxter worden?

Helaas voor de “chill” aanhangers, recent is de “hersenen als spieren theorie”, door nieuw onderzoek grotendeels ontkracht.

En dat komt eigenlijk meer overeen met mijn ervaring.

Ik heb jarenlang naast een baan van 40 uur meerdere avonden per week besteed aan raadslidmaatschap in Amsterdam. Dat was mentaal enorm inspannend, maar het ging om maatschappelijke issues. En ik kreeg daar meer energie van dan van een avond bingen op Netflix.

Volgens mij hebben hersenen niet zozeer rust nodig.

Ze hebben afwisseling en purpose nodig.

Ze houden er juist van om zinvol bezig gehouden te worden.

Mijn zoon vindt dit een stomme conclusie. Dus we gaan vanavond toch lekker chillen bij het EK voetbal. Zeker nu Nederland weer speelt.

Maar ik weet ook dat ik qua energie s’avonds beter iets kan doen wat (1) (mentaal) inspannend, (2) anders is dan mijn dag activiteit en (3) purposeful is.

3 -2-1

3 doordenkers van mij

“Relaxen en mentale inspanning zijn geen tegengestelden.”

“Onze hersenen hebben geen rust nodig, maar afwisseling.”

“Zinvolle inspanning kost geen energie, maar levert juist energie op.”

2 quotes van anderen

“Ik heb nooit begrepen hoe leuk het is om andere mensen te zien sporten, kan niet tegen toeristische attracties, zit niet op het strand tenzij er een heel groot zandkasteel moet worden gebouwd, en het kan me niet schelen wat de beroemdheden en politici aan het doen zijn… In plaats van dit alles, lijk ik alleen voldoening te halen uit het maken van dingen.”

Mr Money Moustache – vrije tijds expert – uit Digital Minimalism (2019) van Cal Newport

‘Wat, zeg je dat de volledige energie die aan jouw 16 uur vrije tijd wordt besteed, de waarde van jouw 8 “werk” uren zal verminderen?

Niet zo. Integendeel, het zal de waarde “werk” uren zeker verhogen. Een van de belangrijkste dingen die ik vind dat mensen moeten leren, is dat mentale vermogens in staat zijn tot continu hard werken; ze worden niet moe als een arm of een been. Het enige wat ze willen is verandering – geen rust, behalve in slaap.”

Arnold Bennett, How to Live on 24 Hours a Day (1908) – een van de eerste zelfhulpboeken.

1 vraag aan jou?

“Hoe krijg jij meer energie uit je vrije tijd?”

Mijn aanbod

In het 12 weken traject (dat dit najaar begint) waarbij ik mensen begeleid om hun purpose te vinden, worden deelnemers uitgenodigd om al hun activiteiten, niet alleen hun werk, meer purposeful te maken, zodat je er meer energie aan over houdt.

Wil je meer hier over weten, laat dan een bericht achter. Dan stuur ik je extra informatie op.

Download gratis deze whitepaper