Afkicken van de todolist?

De todo list is by far het meest gebruikte productiviteits gereedschap. En niet voor niets, want er zit een ijzeren logica achter. 

Je schrijft dingen op, dan vergeet je ze niet, en dus worden ze gedaan.

Want, zo gaat de redenering, als je dingen niet opschrijft, vergeet je ze, en worden ze niet gedaan.

Maar, wat als dat nou eens niet blijkt te werken? Wat als blijkt dat al die productiviteit experts, al die honderdduizend blogs en boeken over de todo lijst, het bij het foute eind blijken te hebben?

Dat vind ik persoonlijk een afschrikwekkende gedachte 😉

En…  toch kom ik regelmatig mensen tegen die veel gedaan krijgen, en daar geen todolijst voor gebruiken.  

Een vriend van mij is is ongelooflijk productief, en het is zo’n beetje de meest impulsieve ADHD persoon die ik ken. En uiteraard, lijstjes zijn hem vreemd. Een andere trainer doet alles op zijn intuïtie, gebruikt ook geen lijstjes.

Dus ik ben naast voorbeelden op zoek gegaan naar data. En zodoende kwam ik een verrassend cijfer tegen.

Er is een website – Idonethis – die mensen vraagt om hun collega’s te laten weten wanneer ze iets afgemaakt hebben. De service bestaat al enkele jaren dus ze hebben veel data kunnen verzamelen. En dat onder een doelgroep die al behoorlijk bewust met productiviteit bezig is. En wat blijkt:

15% van wat mensen op een dag gedaan krijgen, zijn dingen die ze op hun todo lijst gezet hebben. De rest van wat ze doen zijn andere taken.

Hé?

Maar 15%?

Niet een echt hoge score voor de nr 1 productiviteitstool. Zijn we niet aan het verkeerde paard aan het trekken

Ik weet het, er zijn gewone todo lijsten en slimme todo lijsten. Er zijn ook zoiets als een projectenlijst en een eerstvolgende actie lijst volgens Getting Things Done.

En dan is er ook nog zoveel geweldige en slimme software waar mensen bij zweren, Todoist, Wunderlist, Remember the Milk. Al die miljoenen fans kunnen het toch niet bij het verkeerde eind hebben? 

En moeten we dan helemaal terug naar de chaos. Totaal gedreven door ad hoc en impulsen? De todo lijst was toch een stap op de evolutionaire productiveitsladder? 

En toch…

Heb ik een tijd geleden besloten om het eens helemaal zonder te proberen. Ik ga afkicken van de todo lijst.

In deze blog houd ik jullie op de hoogte.

Download gratis deze whitepaper