Doelen stellen? Niet doen!

Nog niet zo lang geleden heeft Scott Adams de maker van de immens succesvolle Dilbert cartoons een boek gepubliceerd: ‘How To Fail At Almost Everything And Still Win Big’. Adams schrijft vermakelijk over een aantal vroege banen in het bankwezen en telecom, en de keren dat hij ontslagen werd.
Eén belangrijke les heb ik uit het boek gehaald:
‘Als je probeert om ergens beter in te worden – een creatieve vaardigheid, zoals cartoons tekenen, of een gewoonte, zoals regelmatige lichaamsbeweging – moet je denken in termen van systemen, niet doelen.’

Doelen stellen

Zoals iedereen die in een omgeving gewerkt heeft waar ‘afgerekend wordt op resultaten’ al weet, een fixatie op ‘doelen stellen’ heeft vele nadelen. Maar Adams voegt nog één aan toe: als je het leven benadert als een opeenvolging van mijlpalen die je moet bereiken, ben je eigenlijk continue aan het falen. Want je bent per definitie nooit op de plaats die waar je zou willen zijn. Denk daar maar eens over na…
En als het je dan ook nog lukt om het doel te halen, dan zit er niets anders op dan een nieuw doel formuleren en opnieuw beginnen. Hoe motiverend is dat?

Don’t break the chain

Een systeem, daarentegen, is iets wat je op regelmatige basis doet en wat jouw kans op succes op de lange termijn vergroot, ongeacht de onmiddellijke uitkomst. Het tekenen één cartoon per dag wordt een systeem; zo ook het voornemen om één bepaalde oefening per dag te doen, zoals elke dag 10 minuten joggen – in plaats van jezelf het doel stellen een marathon te lopen. Het gaat om het principe van ‘don’t break the chain’. Maak er een sport van om geen dag over te slaan.
Ik gebruik zelf al jaren www.lift.do hiervoor. Maar er zijn inmiddels vele dergelijke apps of websites op de markt.

Meer flow

Misschien is het allemaal minder spectaculair dan het nastreven van champagne of taartmomenten bij het bereiken van een doel. En je weet niet altijd of je systeem werkt. Maar de beloning zit hem erin dat dat je continue een aantal kleine voorspelbare momenten van flow en vooruitgang creeert. Heel anders dan al die mensen die de hele tijd wegkwijnen in een toestand van niet-vervulling. Je slaagt niet alleen wanneer je dat grote project eindelijk tot een goed einde gebracht hebt, nee, je slaagt elke dag als je je systeem toepast.
Je houdt jezelf niet voor de gek met een schijnwereld (zoals in de film The Matrix). Je focust jezelf op wat je wel kunt controleren in plaats van wat je niet kunt controleren (de onvoorspelbare buitenwereld).

Werk aan je systeem!

Dus ik zou zeggen: werk aan je systeem, en er is een grote kans dat je zomaar succesvol wordt. Of blijf krampachtig doelen nastreven en voel je de hele tijd een mislukking, zelfs als je af en toe een doel haalt.

Download gratis deze whitepaper