Hoe gedachten organiseren helpt om ze los te laten

Er is niets zo afleidend als gedachten. Vaak komen gedachten in allerlei vormen je hoofd binnen. Als je net als mij bent, loop je misschien zelfs over van gedachten. Creatieve gedachten, een briljant idee of een ingeving die je hebt, waar je dan weer heel blij van kan worden. Of gedachten die als een pingpongbal in je hoofd rond blijven springen, van de ene kant naar de andere kant, zonder ooit in een gat te vallen. En er zijn gedachten die pijn doen.

Gedachten organiseren helpt om ze los te laten

Als je het echter door een GTD bril bekijkt, is het allemaal stuff, net als je email, ongelezen tijdschriften, of post. Je hoofd is een prima plaats om gedachten te produceren, maar niet om ze op te slaan, of te managen. Je kan zelfs stellen dat zolang de gedachte in je hoofd blijft, er niets mee gedaan wordt. Je energie gaat dan op aan het eraan denken. Jammer, want met dezelfde energie zou iets met die gedachte kunnen gaan doen. Gedachten horen dus niet thuis in je hoofd, maar horen thuis op een plaats waar je er iets mee kunt doen. Dat is een systeem met reminders dat je regelmatig bekijkt.

Hoe je het daarboven schoon houdt

Net als je huis, is het prettig om je hoofd schoon te houden, dat er zich niet te veel rommel opstapelt. En daar heb je, net als bij de echte schoonmaak, gereedschap en een aanpak voor nodig.
1. Heb altijd een verzamel tool bij je. Dat kan een simpel notitieboekje zijn, of telefoon. In ieder geval iets wat klein genoeg is om altijd bij je te dragen, en je snel voor de dag kunt trekken. Ik gebruik zelf daarvoor mijn Iphone. Maar heb ook vaak een notitieboekje bij me. Het is handig als je de blaadjes eruit kan scheuren.
2. Gooi zodra je kan de notities in je inbox. Je hoeft er niet direct iets mee te doen. Het verwerken komt later.
3. Verwerk de notities met gedachten net als je al je andere inkomende ‘stuff’ verwerkt. Als het niet binnen 2 minuten gedaan kan worden, zal het een plaats vinden binnen je systeem.
3. Zorg dat je de gewoonte aanleert om gedachten te herkennen als gedachten. Vaak gaan we zo diep in een gedachte, dat we er niet meer uitkomen. Dat is niet productief, want met alleen denken verander je niets. Het moet wel op de een of andere manier uit je hoofd komen.

Wat je vooral moet doen

Zo snel mogelijk de gedachte opschrijven en dan gewoon weer verder gaan met waarmee je bezig was, en weer in je flow komen. Later kan je beoordelen of de gedachte echt waardevol is en of je er iets mee wil doen.

Wat je niet moet doen

Er obsessief in worden en bang zijn dat je een gedachte mist. Je merkt dat als je deze gewoonte beheerst, je het vertrouwen krijgt dat je de gedachte de tweede of de derde keer wel kan vangen. En als de gedachte niet terug komt, is hij waarschijnlijk niet zo belangrijk geweest.

Om over na te denken

Je helpt mensen niet door gedachten te hebben, maar door dingen te doen.

Download gratis deze whitepaper