Word een ‘Happy New Me’

happy_new_year_origami_background_vector_163977
Gelukkig Nieuw Jaar, is iets wat ik de laatste dagen veel hoor of lees op wenskaarten. Door de wensen klinkt de hoop door dat het komende jaar beter gaat worden dan het afgelopen jaar. Dat we gelukkig zullen zijn, en dat alles anders zal worden. Maar eigenlijk is het vreemd om te denken dat dingen als vanzelf beter gaan worden, alleen omdat de kalender in plaats van 2015 nu 2016 aangeeft.
We hopen dat het geluk ons zal overkomen, maar of dat zal gaan gebeuren weet niemand. ‘Happy New Year’ geeft hoop. En dat is waar wij als mensen naar snakken. Hoop op vrede, hoop dat onze relaties verbeteren, hoop op een doorbraak in je carrière.
Maar het is een illusie om te denken dat dat alleen gaat gebeuren omdat 2015 nu 2016 is geworden. Als je hetzelfde blijft doen als wat je in 2015 gedaan hebt, dan zal er niets veranderen.
Ik stel voor dat we elkaar iets anders toewensen: een Happy New Me!
Happy New Me is niet iemand die deze maand op dieet gaat, of iemand die zichzelf torenhoge doelen oplegt. Een Happy New Me is ook niet iemand die op dezelfde manier doorgaat, of allerlei excuses heeft om niet te veranderen – (het ligt aan mijn baas, aan mijn partner). Ik noem zo iemand een Unhappy Old Me.
Een paar voorbeelden van een Unhappy Old Me
– Ik ben een chaoot
– Ik ben ongeduldig
– Ik ben nu eenmaal snel afgeleid
Een  Happy New Me is iemand die stap voor stap voor zichzelf een blijvende gedragsverandering realiseert, die hoe jij jezelf ziet en hoe anderen jou zien verandert. Iets wat permanent onderdeel wordt van jouw werk- en levensstijl.

Hoe je een ‘Happy New Me’ kan worden

Happy
We denken vaak dat ‘directe behoeftebevrediging’ iets is waar we happy van worden. Direct terug whatsappen, continue e-mail checken, direct het nieuws checken, direct iets opzoeken op Google. Voor mij is dat Fake Happiness.
Ik heb ooit besloten mijn dag nooit meer te beginnen met het beantwoorden van emails (ik check ze wel, maar beantwoord ze niet). In plaats daarvan geef ik mezelf de tijd om ongestoord aan iets belangrijks te werken. Dat is iets waar ik bijvoorbeeld wel gelukkig van word.
New
Door een oude gewoonte weg te gooien, maak je plaats voor iets nieuws. Sommige gewoonten sluipen erin, zoals je inbox als archief gebruiken, om elke dag tegen 1000 ongelezen mails aan te kijken. Een nieuwe gewoonte zou kunnen zijn dat je vanaf nu nooit meer je inbox als archief gebruikt (wat betekent dat je een archiefmap aanmaakt en je inbox regelmatig leeg maakt).
Me
Als je echt een commitment maakt om gewoonten te veranderen, dan zal je zien dat het je identiteit verandert. Het wordt onderdeel van wie je bent, en hoe je door anderen gezien wordt. In plaats van ‘ik ben een chaoot’, word je nu iemand die met een lege inbox werkt. Of van ‘Ik ben nu eenmaal snel afgeleid’ word je iemand waarvan iedereen weet dat deze de dag begint met iets belangrijks.

Word elke dag een Happy New Me!

Dus in plaats van een Happy New Year, wens ik je Happy New Me toe!, iets wat je iedere dag kan worden, en wat niet beperkt is tot de jaarwisseling.

Download gratis deze whitepaper