Werken met een lege mailbox? Maak er een spel van!

Veel mensen hebben nog steeds een negatief gevoel bij ‘werken’. Als iets wat je gedwongen bent te doen om de hypotheek te betalen. Sommigen zeggen dat als ze een keuze zouden hebben, ze liever niet zouden werken (en doen wekelijks mee met de loterij…). En wat je dan gaat doen?
Naar mijn idee heeft het te maken hoe je je werk ziet. Je kan ook op een andere manier naar werken kijken, als een spel. Sinds ik zelf het concept van werken als ‘spel’ ontdekt heb, werk ik met veel meer plezier en krijg ik veel meer gedaan. Wat zijn de voordelen, en hoe pas je dat toe op je workflow?

Wat de voordelen zijn van het kijken naar je werk als een spel

1. Je neemt je werk minder serieus. Als je speelt neem je de dingen niet zo zwaar op. Je kan de dingen meer met humor zien. Dat is waarom mensen het leuk vinden spelletjes te spelen.
2. Het stimuleert om meer uit jezelf te halen. Je gaat verder dan je normaal zou doen want je gaat op in het spel, en je wilt winnen
3. Je gaat gemakkelijker met hindernissen om. Als je speelt zijn hindernissen juist ‘fun’. Ze maken deel uit van het spel.
4. Je raakt gemakkelijker in een Flow. Al spelende ga je snel helemaal op in de activiteit.

De 2 principes van een spel

Alles spel is gebaseerd op een paar principes. Je kan het vergelijken met tennis.
1. Weet precies wat je wilt bereiken, je wil namelijk winnen. Als je tennist dan doe je dat om te winnen. Natuurlijk, je doet het ook voor je plezier, maar de aard van het spel is dat je kunt winnen. Anders zou je gewoon een balletje over kunnen gaan slaan. Dat is dan geen spel, maar een oefening.
2. Weet precies waar je staat, wat je score is. De score bijhouden is onderdeel van het spel. Iedere speler is zich voortdurend bewust van de stand.
Het verschil met tennis is echter dat je dit niet met anderen speelt: je speelt het met jezelf.
Hoe kan je dit toepassen op je eigen workflow?

Verwerken: Lege mailbox!

Principe 1, wat je wilt bereiken: Je wilt je mailbox enkele keren per dag leeg zien. Of, als het je meer motiveert zou je kunnen zeggen dat je de dag af wil sluiten met een lege mailbox.
Principe 2, weten waar je staat: Als je je mailprogramma opent, of je ziet alleen al het aantal mails aangegeven staan, dan weet je precies waar je bent. En als je een leeg scherm voor je ziet, heb je gewonnen.

Beslissen en organiseren:

Principe 1, wat je wilt bereiken: Je wilt binnen 2 minuten over elk item in je inbox een beslissing genomen hebben, of het afgehandeld hebben.
Principe 2, weten waar je staat: Als je met een timer werkt, dan weet je precies of het lukt binnen 2 minuten. Als het je lukt, heb je gewonnen!

Doen:

Principe 1: Wat je wilt bereiken: de taak binnen de voorgenomen tijd af hebben, of in ieder geval er een slinger aan gegeven hebben.
Principe 2: Weten waar je staat: Als je een timer gebruikt, weet je of het je binnen de voorgenomen tijd lukt. Als dat het geval is, heb je gewonnen.
Waar het eigenlijk op neer komt is dat je altijd kunt winnen in het innerlijk spel.
Alles waar je jezelf een doel voor stelt, kan een spel worden. Als je veel kleine doelen stelt, heb je veel overwinningen. De mind maakt geen verschil tussen een kleine overwinning of een grote overwinning. Het voelt hetzelfde. Dus waarom zou je jezelf dit onthouden?

Download gratis deze whitepaper