10 manieren waarop je uit de flow bent

Je voelt je gefrustreerd, je werkt met tegenzin, je bent moe, sjagrijnig, mensen werken je tegen. Je wordt snel boos en voelt je constant geïrriteerd. Een opmerking en je zit op de kast. Je hebt geen overzicht meer, de dingen stapelen zich op in je hoofd. Je kan je werk niet loslaten. Dat zijn allemaal tekenen dat je uit flow bent.

Wat je moet doen om uit de flow te raken

1. Check iedere binnenkomende mail. Je bent dan gegarandeerd iedere keer uit je werkflow. Het kost gemiddeld 1,5 minuut om weer aan het werk te gaan na een taakonderbreking.
2. Probeer alles in je hoofd te houden, en schrijf niets op. Ook een hele goede. Je wordt op een gegeven moment gek van alle boodschappenlijstjes in je hoofd, en je vergeet dingen. Dat maakt weer dat je geïrriteerd raakt, en uit je flow
3. Ga pas op het allerlaatste moment, als het niet anders meer kan, werken aan een project met een deadline. Door de stress die dit oplevert zal je overzicht verliezen, en dingen over het hoofd zien. Dit zorgt dat je nog gestresster wordt, omdat je dat dan weer moet herstellen.
4. Zeg iedereen van alles toe, zonder bij te houden wat. Als je iemand ontmoet, schiet het dan pas door je hoofd dat je die persoon nog een antwoord op zijn mail schuldig bent. Je verontschuldigt je, en voelt je knullig. Door die barrière stuntel je in het gesprek, en ben je uit de flow.
5. Gebruik je agenda om van alles en nog wat in te zetten. Je agenda is dan helemaal vol met allerlei afspraken of herinneringen en je hebt geen overzicht. Steeds ben je afspraken aan het verschuiven. Je raakt gefrustreerd en je vertrouwt je eigen agenda niet meer, en probeert het weer in je hoofd te houden, wat dan weer stress oplevert.
6. Doe alles direct, stel niets uit, (en reageer op alle inkomende verzoeken.) Dit is een hele goede om uit flow te raken. Zodra iemand je iets vraagt, of er een verzoek per email binnen komt, put je jezelf uit om het direct af te maken. Maar sommige dingen blijken dan best veel tijd te kosten. Je duikt er helemaal in, en voordat je het weet ben je een half uur met een email bezig, en je komt erachter dat het effectiever was geweest om die persoon later op de dag gewoon even te bellen. Frustratie.
7. Maak geen notitie van wat anderen aan jou beloofd hebben. En wordt verrast door niet nagekomen beloftes, op het moment dat het je slecht uitkomt. Boosheid, frustratie.
8. Laat de hele dag allerlei luchtballonnen op voor jezelf en anderen, maar doe er vervolgens niets mee. Je stopt je hoofd vol met allerlei gedachten en mogelijkheden, en je komt niet niet aan je eigenlijke werk toe. Je blijft met het gevoel zitten veel te moeten doen, maar er komt niets uit je handen.
9. Verlies jezelf helemaal in details, totdat je niet meer waarom je ook al weer met iets begonnen was. De computer is hierin een gevaarlijke omgeving. Je gaat surfen naar iets, en voor je het weet ben je een half uur verder en weet je niet meer waarom je ook al weer het internet op ging.
10. Ga voortdurend je lijsten zitten aanpassen naar prioriteit. Ga vooral werken met A, B, C, prioriteiten. Dingen veranderen zo snel dat je de prioriteiten aan moet passen. Je probeert toch je ‘systeem’ nog intact te houden door van A een B prioriteit te maken, etc. Je bent aan het boekhouden en niet aan het werk. Uiteindelijk krijg je minder gedaan.

Download gratis deze whitepaper