Een opgeruimd systeem en een opgeruimd gemoed

Ik weet niet precies hoe het werkt, maar als mijn systeem verstopt zit, dat wil zeggen, ik heb mijn email niet verwerkt en alles loopt niet lekker door, dan heb ik ook geen zin om nieuwe dingen op me te nemen. Op de een of andere manier is dat een rem op mijn creativiteit.
In de fysieke wereld werkt het ook zo. Als de keuken niet opgeruimd is, en de vooraadkasten niet op orde en gevuld, heb ik ook geen zin om te gaan koken. Maar als er een schoon aanrechtblad is, een gevulde koelkast en kruidenkast, ik weet precies waar alles staat, dan krijg ik gewoon zin om te gaan koken. De ideeën komen vanzelf. Er moet een soort doorstroming (flow) zijn. In flow zijn is in hoge mate ook opgeruimd zijn. Een opgeruimd gemoed betekent ook dat je lekker in je vel zit.

Hoe zorg je voor een opgeruimd systeem? (en een opgeruimd gemoed)

1. Iedere dag zorgen dat al je inboxen verwerkt zijn. In ieder geval een keer per dag leeg. Mogelijke verrassingen – zoals onbetaalde rekeningen, of mails die je nog moet beantwoorden, drukken op je gemoed.
2. Dagelijks  inventaris nemen van je lijsten. Wat zit er in je bakjes. Mijn ervaring is namelijk dat als je lijsten te lang worden en je niet meer weet wat erop staat, dit ook op je gemoed gaat werken
3. Wekelijks of dagelijks je lijsten opruimen en bijhouden wat je gedaan hebt en af kunt strepen. Het geeft een gevoel van vervulling, en ruimt ook op. Het wekelijks onderhoud is daarvoor een mooie gelegenheid. Tijdens het wekelijks onderhoud ga je met name door je projecten heen.
4. Elke dag een aantal taken van je lijsten doen. Ermee bezig zijn betekent al dat het niet op je gemoed gaat werken. Dingen echt doen geeft ook een gevoel van vervulling.

Download gratis deze whitepaper