Nooit meer te laat komen? Enkele praktische tips

Je moet de trein halen, of een afspraak, je bent thuis je spullen aan het inpakken, en dan bedenk je dat je dat rapport nog mee wil nemen om door te lezen in de trein, of je moet de kat nog even eten geven. Vervolgens ga je stressen, en kom je toch te laat.
Als ik naar mezelf kijk zijn er meestal 2 redenen waarom ik te laat kom
1. Te lang bezig zijn met dingen die er niet toe doen,
2.  Op het laatste moment aan dingen denken die ik nog moet doen of mee moet nemen
Te laat komen is naar mijn idee niet het gevolg van een persoonlijkheidsstoornis, of gebrek aan respect voor andere mensen. Er zullen vast wel diepere psychologische factoren aan ten grondslag liggen, maar die vind ik niet zo interessant omdat die niet zo snel te veranderen zijn. En hebben we die trouwens niet allemaal?
De voornaamste reden van te laat komen is naar mijn idee een gebrek aan overzicht, en daardoor voel je je overweldigd door wat je op een bepaald moment te doen staat.

Hoe je het gebrek aan overzicht aanpakt

Een gebrek aan overzicht is vrij gemakkelijk op te lossen door de taak op te splitsen in de kleinst mogelijke fysieke acties. Je neemt een papiertje of opent een document en begint dan alles op te schrijven wat in je op komt met betrekking deze taak. Als je een minuutje neemt om na te denken, dan heb je het al op papier. Wat je hier doet is het scheiden van het denken en het doen. Stress komt voort doordat je denken en doen door elkaar mixt, en je op het allerlaatste moment nog allerlei beslissingen moet nemen.

Het nut van checklists

Voor terugkomende taken zijn checklists ook erg handig. Wij hebben thuis bijvoorbeeld een aantal checklists die we erbij nemen als we ergens naar toe gaan. Voor een groot project als vakantie hebben we een vakantie checklist, en als we met het gezin een dagje uit gaan, hebben we daar ook een checklist voor. Een checklist is zo gemaakt, en in als je echt onder tijdsdruk staat, zoals laatst toen we een vliegtuig moesten halen, dan heb je iets om op terug te vallen.

Download gratis deze whitepaper