Perfectionisme aanpakken als je iets moet schrijven

Ik moest laatst een handleiding schrijven. Een redelijk overzichtelijk klusje, dacht ik… Dus in plaats van daar een korte planning voor te maken, ben ik direct begonnen met schrijven. Ik ging er zo in op dat het me uiteindelijk de hele dag gekost heeft om dat ding te schrijven. Op zich was ik wel tevreden met het resultaat, maar niet met het feit dat het zo lang geduurd had. Misschien herken je dat wel. Je begint aan iets, en je gaat er zo in op dat je de tijd verliest.
Toen ik daar over begon na te denken hoe dat dan anders zou kunnen, zat ik wel snel in een dilemma. Want de handleiding was naar mijn idee wel compleet zoals ik hem geschreven had, dus dat had toch niet binnen kortere tijd gekund?
Ik herinner me dat ik de opzet wel binnen een uur geschreven had, en was daarna wel heel lang bezig geweest met perfectioneren. Maar nogmaals, zo zei ik tegen mezelf, de handleiding moest toch compleet en volledig zijn. Ik kan toch geen half werk afleveren?
En toen begon ik me af te vragen of het daadwerkelijk zo is dat ik geen half werk kan leveren? Wat is ‘half werk’. Dat is mijn standaard, maar de vraag is of dat ook daadwerkelijk zo is.
Ik merkte dat ik in een vicieuze cirkel aan het rondlopen was.
Opeens werd mij duidelijk dat iets in werkelijkheid eigenlijk nooit volledig af is. Het kan altijd beter en beter. Maar op geen gegeven moment moet je gewoon stoppen. Voor een perfectionist zoals ik is dat gewoon heel erg moeilijk.

Perfectionisme aanpakken door het werken in versies

Wat betreft een klus zoals schrijfwerk heb ik daar nu een simpele truc op gevonden. Ik werk in versies. Dus in plaats van dat iets helemaal af en perfect moet zijn, zeg ik gewoon tegen mezelf: nee, dit is versie 1, wetende dat er ook nog een versie 2, 3 en misschien 4 gaat komen. Dat heeft een aantal voordelen.
Ik kan makkelijker stoppen, omdat het mij ruimte geeft om genoeg te nemen met versie 1.
Ik heb mijn antwoord al klaar als iemand een fout mocht ontdekken, ‘Ja, bedankt voor je input. Je moet wel weten dat dit versie 1 van de handleiding is. Er komen nog volgende versies, ik zal je opmerking meenemen.’
Ik kan er altijd nog op terugkomen later, en iets terugveranderen naar versie 1.
Ik kan zien hoe het schrijfwerk zich langzaam ontwikkelt, door versies te vergelijken. Zo kan ik beter leren schrijven

Tweede versie

Uiteindelijk heb ik dit artikel in twee versies geschreven. Dus mocht je een opmerking hebben, laat het me weten, dan neem ik het mee, en dan maak ik er een derde versie van.
 
 
 

Download gratis deze whitepaper