Snel afgeleid? Werk af en toe in een café

We leven in een drukke wereld vol lawaai. Hoe graag je ook zou willen, het is bijna onmogelijk om je daar volledig van af te zonderen. Maar hoe ga je om met afleiding als je snel afgeleid bent?

Een rustige omgeving?

Misschien heb je, net zoals ik, moeite met afleiding. Prikkels komen hard binnen, waardoor je snel afgeleid bent. Een deel van jou verlangt dan misschien naar een rustige omgeving met weinig prikkels, waar je jezelf volledig terug kunt trekken. Dit is ook een goed advies voor mensen die zich snel overweldigd voelen. Echter, er kleeft ook een nadeel aan.

Nadeel: je bouwt geen anti-fragiliteit op

Stress en afleiding zijn overal. We zijn geneigd vooral naar de negatieve gevolgen daarvan te kijken, waardoor we proberen dergelijke situaties in de toekomst te vermijden. Maar dat kan tot een overreactie leiden. Omdat je stress wil vermijden, ga je meer en meer ‘moeilijke’ of overprikkelende situaties uit de weg. Op de lange termijn maakt dit jou echter nog fragieler dan je al was, omdat je daardoor de kans mist om sterker te worden van stress (wat “antifragiel” genoemd wordt). Wel een uitdaging. Maar misschien vraag je je af, hoe kan dat mij beter helpen om met prikkels om te gaan? En hoe werkt dat dan?

Het Disfluency Effect

Een voorbeeld hiervan beleefde ik op de middelbare school. Daar had ik een leraar scheikunde die, wanneer het rumoerig was in de klas, altijd zachter ging praten. Bijna onhoorbaar. Hierdoor werd het vanzelf stil, omdat we hem anders niet konden verstaan. Hij dwong ons tot concentratie. Hij maakte gebruik van het mechanisme dat wanneer je een taak moeilijker maakt, je uitgedaagd wordt om beter je best te doen. Dit fenomeen wordt het “Disfluency Effect” genoemd. Dit effect kan je actief inzetten als je snel afgeleid bent. Het zorgt er namelijk ook voor dat jij je beter kunt concentreren.

Snel afgeleid? Train jezelf af en toe

Dit is de reden waarom het geen slecht idee is om af en toe in een rumoerige omgeving te werken. Voor mij werkt een café in de stad het beste. Ergens waar het redelijk druk is, met wat lichte muziek op de achtergrond en waar je het geroezemoes van gesprekken hoort zonder ze letterlijk te kunnen verstaan. Af en toe hebben we dus wat ruis nodig; een kleine afleiding is tot op zekere hoogte effectief.

Antifragiliteit ontwikkelen betekent juist niet steeds kiezen voor gemak. Dus als je moe bent van een lange reis, ga dan niet slapen, maar doe in plaats daarvan iets waarmee je jezelf in moet spannen, zoals sporten. Daar krijg je juist meer energie van. Voor jezelf zorgen is goed, maar kies daarin niet steeds de makkelijkste weg.

Heb je hulp nodig?

Snel afgeleid zijn is een hardnekkig probleem. Als je hulp nodig hebt, kun je een gratis Clarity Call aanvragen. Op die manier kunnen we onderzoeken of en hoe ik je kan helpen.

Plaatje is met AI gemaakt, de tekst is van mijzelf.

 

Download gratis deze whitepaper