Waarom 2020 voor mij toch een goed jaar was

Spark Your Purpose in 2021

Ik ben geneigd met de media mee te gaan als ik terugkijk op het vorige jaar.

“Laten we 2020 snel vergeten, en hopen dat we in 2021 de draad weer op kunnen pakken.”

Ook ik heb onder Corona geleden: we hebben besmetting in het gezin gehad en ik heb me zorgen gemaakt over mijn kwetsbare familieleden en vrienden.

En ja, trainingen werden gecanceled, omzet verloren.

Maar hoe vervelend ik het ook vind voor al die mensen die ziek zijn geworden, iemand verloren hebben, hun bedrijf of omzet hebben zien verpieteren, ik durf het bijna niet te zeggen…

Ik heb toch echt wel een goed jaar gehad.

Want meer dan andere jaren was ik door de lockdowns gedwongen om meer naar binnen te gaan, zowel thuis als in mezelf. En dat heeft me veel opgeleverd.

Mijn hele werkzame leven ben ik bezig geweest om steeds stap voor stap dichterbij te komen bij werk dat voor “purposeful” is (zinvol en vervullend). En die uiterlijke en geleidelijke weg heeft me veel gebracht.

20 jaar geleden had ik niet kunnen bedenken dat ik nu auteur van een goed verkopend boek zou zijn en impact zou hebben door bij organisaties Holacracy te introduceren.

Maar toch. Die geleidelijke weg naar meer purpose gaat wel erg langzaam. Want ik ben iemand die zich altijd afvraagt of er nog is meer is.

En ik dacht: wat als ik het nu omkeer. Wat als ik begin met mijn purpose in plaats van er langzaam naartoe te werken?

Tja, wat is eigenlijk mijn purpose?

En hoe gaat mijn leven eruit zien als ik vanuit mijn purpose ga leven?

Ik geef toe. Het zijn grote vragen.

Maar deze vragen hebben mij niet alleen door het Corona jaar geleid. Het heeft er ook voor gezorgd dat ik meer vervulling ben gaan voelen.

Want dit jaar heb ik eindelijk helderheid gevonden over wat mijn purpose is. Ik help leiders het vuur van hun innerlijke wijsheid te ontsteken.

“Spark your Purpose”, dat is mijn motto geworden.

En by the way, in mijn ogen is iedereen een leider.

Er zijn mensen die hun purpose in een openbaring krijgen. Op een woestijntocht, of na een life-changing event. Als jou dat overkomen is, en als je nog steeds die helderheid voelt, dan feliciteer ik je van harte.

Mij is zo’n goddelijke openbaring nooit overkomen. Ik heb er hard voor moeten werken om mijn purpose helder te krijgen, en ben daarin door de besten gecoacht. En vervolgens ben ik ook anderen daarin gaan coachen.

You teach what you need to learn the most, story of my life…

Natuurlijk zijn er vorig jaar ook veel dingen mis gegaan, maar als ik terugkijk kan ik niet anders dan in grote dankbaarheid constateren dat purpose mij en mensen om mij heen veel opgeleverd heeft. Dat ik weer een jaar heb mogen leven en het volgende heb mogen doen:

 • Ons boek heeft in Nederland vele mensen geïnspireerd. (Getting Teams Done is inmiddels in de 7de druk) en gesterkt door de reacties voelde ik dit jaar dat we er meer mee moesten doen. Het voelde purposeful om daar energie aan te besteden, en dat heeft erin geresulteerd dat we de Engels versie – die al geschreven was – in oktober in een volledig nieuwe layout en titel op Amazon gepubliceerd hebben, onder de naam Getting Started with Holacracy
 • Ik heb een consultancy organisatie begeleid om een transformerende company purpose te formuleren.
 • Ik heb een coach assessment gehaald waar ik al jarenlang tegenaan hikte. Het werd mij ineens duidelijk waar mijn kracht lag, en die kon ik beter inzetten.
 • Mijn zoon had het laatste jaar op de basisschool geen zin meer in leren. Het werd mij helder hoe wij zijn vuur weer aan konden steken, en nu zit hij op een middelbare school op zijn niveau waar hij weer plezier in het leren krijgt.
 • Ik kon meer vanuit rust (een van de aspecten van mijn purpose) opereren in het Holacracy werk dat ik deed. Samen met een team een mooie case neergezet bij een grote corporate klant.
 • Mijn trainingen voelden niet purposeful meer. Op basis van mijn purpose (ontsteken van vuur, spark) heb ik mijn werkvormen vernieuwd, waarbij de leerders volledig centraal kwamen te staan.
 • De (veelal online) opleidingen die ik gedaan heb, pasten dit jaar perfect, alsof ik me ertoe geroepen voelde. Andere jaren heb ik vaak dingen gedaan vanuit de motivatie om maar niets te missen, een soort van consumptie. Dit jaar voelde het anders.
 • Er diende zich een klant aan die buiten mijn reguliere klantenkring – en comfortzone – lag. Een NGO uit Zuid-Afrika, die jongeren begeleidt die dreigen in de zware criminaliteit terecht te komen. Maar geïnspireerd door mijn purpose ben ik dat wel gaan doen. Dus ik heb het team 4 maanden intensief begeleid om hun individuele purpose te vinden. Ik heb nog nooit zo’n enthiousiaste groep mensen begeleid, en met zoveel impact.
 • Ik heb een aantal super gave mensen persoonlijk gecoacht om hun purpose te vinden,
 • Ik heb een purpose mastermind opgezet voor mensen die op maandelijkse basis elkaar willen aansporen en inspireren.
 • Omdat mijn activiteiten op een hoger niveau kwamen te liggen, voelde ik me ook meer dan ooit geroepen om aan mijn fysieke energie en gewoonten te gaan werken. Ik doe nu bijna dagelijks met een groep via zoom oefeningen, heb meer spiermassa kunnen ontwikkelen, en buikvet kunnen verbranden. Ben ook met intermittend fasting begonnen, en ervaar daardoor meer helderheid en energie gedurende de dag. Ben koud gaan douchen – wat ook weer een energie boost geeft.
 • Qua productiviteit ben ik al jaren bezig om mijn werkmethode eenvoudiger te maken. Daarin heb ik afgelopen jaar een methode ontwikkeld – die gezien mijn motto niet verbazend – SPARK (Silence, Planning, Alignment, Realization and Knowledge) heet, en waarin alignment op purpose centraal staat. Daardoor heb afgelopen jaar met meer focus en plezier kunnen werken.
 • Ook mijn concrete gereedschappen zijn meer purposeful geworden. Time management tools zijn over het algemeen heel erg op het verstand gericht. Ik wilde ook met tast en gevoel bezig zijn. Ik ben daarin uitgekomen bij het Bullet Journal. Ik heb daardoor het plezier van het schrijven met mijn eigen handschrift weer ontdekt – wat door jarenlang digitale conditionering bijna verloren was gegaan.

Rest mij jou een purposeful 2021 toe te wensen!!

Download gratis deze whitepaper