Waarom je (geen) doelen zou moeten stellen

Een vriend van mij zei dat hij dit jaar helemaal geen doelen wilde stellen.

“Ik wil alleen maar loslaten.”

Ik: “Maar als je geen plan hebt, hoe weet je dan of je op koers bent?”

“Zie ik wel. Maar geen doelen in ieder geval.”

Herkenbaar? Een lijst met doelen is weer zo’n lijst van dingen die van jezelf je moet doen. En er is al zoveel wat we moeten. Waarom zou je daar dan weer iets aan toe gaan voegen. Want als het erop aankomt zijn we onze eigen slavendrijvers.

Jaren geleden heb ik mijn baan als “doelgerichte” manager opgezegd. In de periode daarna gingen bij het woord “doel” mijn nekharen overeind staan.

Na een jaar was mijn geld op.

Een doel, of eigenlijk meer een noodzaak, diende zich aan. Ik wilde zelf efficient bezig zijn. Dus ging ik trainingen geven aan mensen die efficient bezig wilden zijn.


Ik schreef een boek. Ik kreeg dingen gedaan. Had veel lijstjes.

Totdat ik weer genoeg kreeg van al mijn todo’s. Ik ben gaan Tijdsurfen, en ook dan krijg je dingen gedaan. Jarenlang had ik geen doelen, en dat voelde prima.

Vorig jaar werd mijn purpose me helder. En ik kreeg zoveel inspiratie dat ik plannen en doelen nodig had.

Dus hier ben ik weer, werkend aan een lijst met kwartaaldoelen. En wat zegt mij dit nu eigenlijk? Wat heb ik van deze ervaringen geleerd?

Kijk naar wat jij op dit moment nodig hebt

  • Er zijn vele Time Management richtingen. De ene school zegt dat je je taken moet managen. De andere zegt dat je je tijd moet managen. De andere zegt dat je je intuïtie moet volgen. En ze hebben allemaal gelijk. Maar de vraag is wat jij op dit moment nodig hebt. Als je verdrinkt in de chaos, helpt het echt om dat uit je hoofd te schrijven en een lijst te maken. Maar als je daarentegen vastzit in een een zelf opgelegde structuur, ga dan meer varen op je intuïtie. Het kernwoord hier is loslaten.

Er komt altijd weer een omslag

  • Niets is voor altijd. Yang slaat altijd weer om naar Yin. Als je helemaal in de ban bent van doelen en efficiency, dan komt er een moment dat je daarin te ver gaat. In extreme doelgerichtheid zit de kiem van doelloosheid. Je verliest dan een gedeelte van jezelf. Dat gedeelte komt in opstand, en zorgt ervoor dat de slinger weer de andere richting op valt.

Download gratis deze whitepaper