To-do list digitaal of niet?

Er zijn mensen die zich erop voorstaan volledig digitaal te gaan voor wat betreft hun systeem. Zeker onder technisch geörienteerde GTD gebruikers, zie je dan dat ze zich helemaal uitleven in allerlei toepassingen rondom hun GTD lijsten. Ik vraag me dan of ze überhaupt nog aan ‘doen’ toekomen. Waar het om gaat is dat je het medium gebruikt dat voor jou het meest geschikt is voor de specifieke toepassing. Zo heb ik ook wel eens een digitaal boodschappenlijstje gemaakt die ik op mijn Iphone kon bekijken. In theorie heel mooi, maar ik merkte dat het praktisch toch niet zo handig is. Tegenwoordig gebruik ik weer een papieren boodschappenlijstje.

Papier heeft een aantal voordelen die niet te evenaren zijn door digitale middelen.

-Leesbaarheid: lezen vanaf papier blijft altijd beter dan vanaf een scherm.
-Je kunt het zo opvouwen
-Het hoeft niet op te starten
-Je hoeft niet op te starten
-Je hebt geen last van lege batterijen, of slechte verbinding

De nadelen zijn

-Je kan het niet veranderen
-Je kan het niet sorteren
-Je kan het niet integreren met andere media
-Je kan moeilijker dingen van lijsten verplaatsen: een bel actie die transformeert in een mail actie, die is digitaal makkelijk in een andere lijst te zetten. Op papier is dit wat lastiger.

Hybride?

Je kan er ook voor kiezen een combinatie te maken. Onderdelen van mijn systeem blijven papier. Gewoon om dat dat het snelst en gemakkelijkst is, zoals een (wel steeds kleiner wordend) papieren archief. Ik vind het nog steeds veel te veel moeite om alles te scannen. Maar digitale lijsten worden wel steeds beter en uitgebreider. Of thuis papier gebruiken en op je werk digitaal?

Wat je vooral moet doen

Is hierin je eigen voorkeuren bepalen, en veel experimenteren. Dan kom je er vanzelf achter wat voor jou werkt en of je je to-do list digitaal wil hebben of niet.

Download gratis deze whitepaper