Moeite met uitstellen van behoeften? Leer van de Marshmallow test

Uitstellen van behoeften

Heb je kleine kinderen, of heb je ze gehad? Een van de lastigste situaties met kleintjes vind ik dat als ze om een snoepje vragen, en ik wil daar niet aan toegeven, ze zover te krijgen dat ze even wachten. Onze 2 jarige begrijpt dat nog niet, en gaat zeuren en zelfs soms gillen. Maar ook onze 4 jarige heeft moeite met wachten. Ze willen alles direct NU hebben.
Geïnteresseerd naar de oorzaak van dit gedrag ben ik gestuit op de marshmallow experimenten. In de 60er jaren hebben psychologen onderzocht welke strategieën kinderen zelf gebruiken om weerstand te bieden aan ‘directe behoefte bevrediging’. Hoe je omgaat met het uitstellen van behoeften.
Een 4-jarige moest alleen in een lokaal zitten, en kreeg de volgende instructie mee: als het je lukt om gedurende 20 minuten niet de marshmallow te eten, dan krijg je er na afloop nog een. En als je hem wel op eet, dan niet. Er bestaat een grappige youtube film van:

Het omgaan met verleidingen voor mij echt een thema. Om met Oscar Wilde te spreken: ‘I can resist anything except temptation’. Als ik bijvoorbeeld zin heb in een lekkere reep chocola, hoe meer ik dan probeer die gedachte weg te drukken, hoe meer ik er aan ga denken en hoe sneller ik toegeef.

Wat ik van de kinderen in dit experiment geleerd heb is hoe je dat veel slimmer doet. Niet: tanden op elkaar, en hard je best doen om maar niet aan het water in je mond toe te geven. Nee, jezelf door allerlei trucs afleiden. Sommigen keken weg, gingen tellen, of iets anders doen. Trucs verzinnen blijkt uiteindelijk de meest succesvolle strategie.

Ik begin dus steeds meer te zien dat het gaat om het verzinnen creatieve trucs. En hoe eerder je dat in je leven leert, hoe beter je later met verleidingen om kunt gaan.

Welke trucs heb jij hiervoor?

*De reden dat dit experiment zo beroemd is geworden heeft te maken met toeval. Een van de onderzoekers had namelijk zijn eigen dochters mee laten doen, samen met een aantal klasgenootjes. En het viel hem, gedurende de schoolcarrière op, hoe bepaalde kinderen steeds weer in de problemen kwamen. Toen kreeg hij de inval om nog eens naar de resultaten van het onderzoek te kijken, en wat bleek: de kleuters die de marshmallow hadden weten te weerstaan waren op alle fronten succesvoller dan degenen die dat niet gelukt was.

Download gratis deze whitepaper