Wat is mijn passie? Waarom dit vaak niet de juiste vraag is

Ik zat laatst bij de Kentucky Fried Chicken en hoorde flarden van een gesprek dat de filiaalmanager met een sollicitant had. ‘Je moet wel passie hebben voor dit vak’. Excuse me? Tegenwoordig is het bijna een must geworden om een passie te hebben, zelfs als je aan de kassa staat bij een fastfood restaurant. Zonder passie ben je niet compleet. Net zoiets als veel vrienden op je Facebook pagina. Je zou je haast een loser gaan voelen als je geen passie hebt. 

Wat als je geen passie hebt?

De meerderheid van de mensen zit niet zo in elkaar dat ze op hun werk de hele tijd ergens helemaal voor gaan. En is het wel zo handig een passie te hebben? Vaak denk ik dat het beter is dat iemand gewoon goed is in zijn vak, en dat met plezier doet. 

Door het gevoel te krijgen dat je een passie zou moeten hebben, terwijl je die (nog) niet hebt kan je ook gestrest worden. Omdat je bij de ene baan geen passie voelt, ga je op zoek naar de volgende en de volgende. Of bij de ene partner voel je geen passie, en ga je ook op zoek naar de volgende en de volgende. Totdat je begint te ontdekken dat het misschien helemaal niet om passie gaat, maar gewoon eens een tijdje in een relatie of een baan blijven, en misschien ga je het dan vanzelf leuk vinden. En of dat nou een passie is, tja?

Als je ernaar zoekt, vind je het niet

Zo heb ik ook heel lang met de vraag: wat is mijn passie? rondgelopen. Ik heb van alles geprobeerd om erachter te komen. Cursussen, retraites, boeken lezen etc. Maar ik werd alleen maar wanhopiger. Ik was in de tussentijd wel bezig met time management, niet omdat ik dat als een passie zag,  maar omdat het iets was wat ik gewoon hartstikke nodig had om mijn werk te doen. En op een gegeven moment merkte ik dan dat ik er beter in was geworden, en dat gaf mij voldoening. Je zou kunnen zeggen dat het nu een passie is geworden, alhoewel ik het een nog steeds een irritant woord vindt.

Voor de meeste mensen werkt het beter werkt om eerst eens een goede grip op hun werk te krijgen, en dan pas verder te gaan kijken. Op zoek gaan naar een ander soort werk voordat je je huidige werk goed onder controle hebt, leidt alleen maar tot doelloos zoekgedrag. 

Zie ook het boek van Els Ackerman: Help ik zoek mijn passie.

Download gratis deze whitepaper