Afkicken van de todo-list: Entlistungsfreude

De afgelopen periode heb ik dus getijdsurfd. En tot mijn verbazing is het dus echt mogelijk is om dingen gedaan te krijgen zonder ook maar één keer op een todo-lijst te hoeven kijken. Ik heb gemerkt dat mijn intuïtie een geweldig instrument is, en dat deze meestal die dingen uitkiest uit die ik op dat moment ook echt wil doen. En dingen willen doen, in plaats van moeten doen, geeft mij meer energie.

Dus, ja het lijkt alsof ik het doel van dit experiment bereikt heb, namelijk het afkicken van de todolijst. 

En toch blijft er iets knagen. 

Want hoe relaxed het ook is om zonder een todolijst te werken, ik blijf me toch afvragen wat ik nou eigenlijk gedaan krijg. En je kan wel zeggen, dat moet je dan loslaten, maar zover ben ik blijkbaar nog niet.

Is dat dan toch de oude “afstreper” in mij die harde bewijzen wil zien van wat ik dan wel niet gedaan heb? 

Want bij een todo-lijst heb je tenminste nog de kick van het afstrepen, de afstreepvreugde (Duitsers noemen dit met een prachtig woord entlistungsfreude). En dat geeft je dan tenminste nog een gevoel van vooruitgang. 

Even twijfel ik om weer een todo-lijst te gaan gebruiken, maar als ik dan mijn oude lijsten erbij haal, weet ik direct waarom ik dat niet meer wil: Er zit geen energie in, het zijn dingen uit het verleden die ik van mezelf moet doen, in plaats van dat ik ze op dat moment wil doen. 

Maar hoe kan je dan wel gedurende de dag entlistungsfreude krijgen, zonder een todo-lijst te gebruiken? 

Ik herinner me dat ik vroeger nog wel eens dingen op mijn todo-lijst zette die ik al gedaan had, alleen om ze lekker door te kunnen strepen. Ineens komt het woord “Done-lijst” in mij op.

In eerste instantie negeer ik het idee. Want ik heb een grote weerstand tegen tijdschrijven. En is het niet gewoon weer een nieuw systeem waardoor ik mezelf weer van het werk af ga houden? 

Ik ga het toch uitproberen. Ik noteer wat ik gedaan heb in mijn agenda. Dat werkt niet, de agenda wordt helemaal vol en onoverzichtelijk. En het voelt ook weer dwingend, een systeem. 

Ik besluit dat het dus simpeler moet. Wat is de meest simpele manier om dingen te noteren als je achter een computer zit? Iets zonder enige structuur? Ik kom uit op een tekstverwerker.

Dus ik open een google doc, en begin te typen:

Donderdag 31 oktober

Start: 9:50

1. Mail gecheckt 10:00 

2. Bureau opgeruimd 10:05

3. Opzet artikel gemaakt 10:20

De regel die ik mezelf gesteld heb is dat ik pas iets noteer als ik iets gedaan heb. Het hoeft dan niet af te zijn, maar kan ook een tussenstap zijn. 

Ik merk dat door het noteren, in het moment, de entlistungsfreude weer terug is. Maar dan zonder het energielek van de todo-lijst.

Wow, ik heb het gevoel dat ik nu “the best of both worlds” heb. Ik doe dingen die ik wil, en ik voel ook entlistungsfreude. 

Maar doe ik nu ook de juiste dingen?

Vorige artikelen in de serie “Afkicken van de todo-lijst.”

1. Afkicken?

2. Paniek

3. Agenda

4. Intuïtie

Download gratis deze whitepaper